Rozwiąż nierówność graficznie

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Rozwiąż nierówność graficznie

Post autor: Niepokonana »

Dzień dobry proszę o pomoc z zadaniem.

Zadanie trochę z funkcji wykładniczej, a trochę z wymiernej. Także nie wiem, gdzie umieścić.

Pewnie pomylę liczby, bo nie pamiętam, gdzie była dwójka, a gdzie czwórka, ale nie szkodzi, sens zadania zachowany.

Rozwiąż nierówność graficznie.
\(\displaystyle{ 2^{x}(x^{2}-4x-1)<1}\)
No to przekształcamy.
\(\displaystyle{ 2^{x}< \frac{1}{x^{2}-4x-1} }\)
Rozwiązywanie graficzne polega na tym, że rysuje się obie funkcje na jednym wykresie.
Jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^{2}-4x-1}}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34316
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Rozwiąż nierówność graficznie

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 29 lis 2020, o 01:05Rozwiąż nierówność graficznie.
\(\displaystyle{ 2^{x}(x^{2}-4x-1)<1}\)
No to przekształcamy.
\(\displaystyle{ 2^{x}< \frac{1}{x^{2}-4x-1} }\)
A na jakiej podstawie tak beztrosko (i niepoprawnie) przekształcasz?

Jak już to sobie wyjaśnisz, to przekształć to tak:

\(\displaystyle{ x^{2}-4x-1<\frac{1}{2^x}=\left( \frac12\right)^x. }\)

Tu z narysowaniem obu stron nie powinnaś mieć problemów.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozwiąż nierówność graficznie

Post autor: Niepokonana »

Ok dziękuję za pomoc.
Na takiej podstawie, że nie pomyślałam i się pomyliłam. Panie Doktorze, nie można całe życie być zestresowanym, czasem trzeba być beztroskim. Jak nie przy matematyce to gdzie?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiąż nierówność graficznie

Post autor: arek1357 »

Jak narysować wykres funkcji f(x)
Użyj rachunku pochodnych...

Dodano po 16 sekundach:
To się odstresujesz
ODPOWIEDZ