Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji logarytmicznej

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szylvvia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2020, o 22:05
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 3 razy

Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji logarytmicznej

Post autor: szylvvia »

Hejka, mam problem z wyznaczeniem dziedziny:

\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{\log _{x}(3-x) } + \sqrt{ 6- 2x} }\)

Rozpisałam założenia:
\(\displaystyle{ \log _{x} (3-x) \ge 0 \wedge 6-2x \ge 0 \wedge x \neq 0 \wedge x>0 \wedge 3-x >0}\)

i rozwiązując to a następnie nanosząc na oś wychodzi mi ze \(\displaystyle{ x \in (0;1) \cup (1;2\rangle}\)
rozwiązaniem zadania jest jednak \(\displaystyle{ x \in (1;2\rangle}\)

Gdzie popełniam w takim razie błąd, bądź czego nie uwzględniam a powinnam?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2020, o 16:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji logarytmicznej

Post autor: JHN »

szylvvia pisze: 24 lis 2020, o 15:19 \(\displaystyle{ log _{x} (3-x) \ge 0 }\) \(\displaystyle{ \wedge 6-2x \ge 0 \wedge x \neq \red{0} \wedge x>0 \wedge 3-x >0}\)
To chyba literówka. poza tym:
Dla \(\displaystyle{ x\in(0;1)}\) mamy \(\displaystyle{ \log_x(3-x)<0}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ