równanie logarytmiczne

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

równanie logarytmiczne

Post autor: Szemek »

rozwiązując równanie logarytmiczne doszedłem do postaci
\(\displaystyle{ log\frac{3000}{x}=log_x900}\)
próbowałem na różne sposoby, ale nic lepszego nie wyszło
jak można to uprościć ?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równanie logarytmiczne

Post autor: Lady Tilly »

Szemek pisze:rozwiązując równanie logarytmiczne doszedłem do postaci
\(\displaystyle{ log\frac{3000}{x}=log_x900}\)
próbowałem na różne sposoby, ale nic lepszego nie wyszło
jak można to uprościć ?
\(\displaystyle{ log3000-logx=\frac{log900}{logx}}\)
\(\displaystyle{ log900=log9+log100=2log3+2}\)
\(\displaystyle{ log3000=log3+log1000=log3+3}\)
\(\displaystyle{ log3+3-logx=\frac{2log3+2}{logx}}\)
ODPOWIEDZ