Dziedzina f. logarytmicznej

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kacpejeek

Dziedzina f. logarytmicznej

Post autor: kacpejeek »

Cześć, mam taką funkcję:

\(\displaystyle{ f(x) = \log_{x+7} (x^2-x^5) + \frac{1}{1-3^{x+5}} \\[2ex]
\begin{array}{ll}
\mathrm{I}. & x+7>0 \\
& x > -7 \\[2ex]
\mathrm{II}. & x+7 \neq 1 \\
& x \neq -6 \\[2ex]
\mathrm{III}. & x^2-x^5 > 0 \\[2ex]
\mathrm{IV}. & \frac{1}{1-3^{x+5}} > 0 \\[2ex]
\mathrm{V}.
\end{array}}\)


zacząłem wyznaczać dziedzinę, jednak stanąłem i nie bardzo wiem co dalej. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2020, o 21:50 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeXu. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dziedzina f. logarytmicznej

Post autor: Jan Kraszewski »

kacpejeek pisze: 7 lip 2020, o 21:40\(\displaystyle{ x^2-x^5 > 0}\)
Wyłącz przed nawias, rozłóż na czynniki.
kacpejeek pisze: 7 lip 2020, o 21:40\(\displaystyle{ \frac{1}{1-3^{x+5}} > 0}\)
A ten warunek to skąd wziąłeś?

JK
kacpejeek

Re: Dziedzina f. logarytmicznej

Post autor: kacpejeek »

Jeżeli już wyłączę przed nawias, to należy zapisać warunek dla mianownika i potęgi liczby 3 ? Muszą być one różne od 0 ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dziedzina f. logarytmicznej

Post autor: Jan Kraszewski »

kacpejeek pisze: 7 lip 2020, o 22:41Jeżeli już wyłączę przed nawias, to należy zapisać warunek dla mianownika i potęgi liczby 3 ? Muszą być one różne od 0 ?
Jak już wyłączysz przed nawias, to masz skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, a potem zauważyć, że większość czynników jest nieujemna, co pozwoli Ci otrzymać ostateczną formę warunku (III).

Natomiast warunek (IV) istotnie wiąże się z niezerowością mianownika tego ostatniego ułamka.

JK
ODPOWIEDZ