Cześć,
Pomożecie przekształcić poniższy wzór? Chodzi o wyznaczenie \(\displaystyle{ L}\).
\(\displaystyle{ R= \frac{Q}{2 \pi L}\ln \frac{2L}{r}}\)
Pomoc z przekształceniem wzoru z logarytmem naturalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 paź 2011, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kozienice
Pomoc z przekształceniem wzoru z logarytmem naturalnym
Ostatnio zmieniony 20 maja 2020, o 10:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Pomoc z przekształceniem wzoru z logarytmem naturalnym
Funkcja `{\ln x} /x` nie jest odwracalna przy argumentach większych od jedynki, więc potrzebne są dodatkowe założenia. Opisanie `L` jawnym wzorem wydaje się raczej niemożliwe (bez użycia funkcji)