Podrójna nierówność
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Podrójna nierówność
Udowodnić,że \(\displaystyle{ |e^x -1| \leq e^{|x|}-1 < |x|e^{|x|}}\) gdy \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Podrójna nierówność
"Podrójna nierówność" to taka nierówność pomiędzy podwójną a potrójną, czyli jakieś dwie i pół nierówności...
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Podrójna nierówność
I racja to, bo dla dodatnich `x` lewa nierówność jest równością, więc nierówności mamy tylko dwie i pół
Jeżeli zaś `x<0`, to
\(\displaystyle{ |e^x-1|=1-e^x< 1-\frac{1}{e^{-x}}=\frac{e^{|x|}-1}{e^{|x|}}<e^{|x|}-1}\)
Prawa zaś wynika z faktu, że funkcja `e^x` jest wypukła i nierówność Hermite-Hadamarda daje dla `x>0`
\(\displaystyle{ \frac{e^x-1}{x}=\frac{1}{x}\int_0^x e^tdt\leq\frac{e^x+e^0}{2}<e^{x}}\)
Dodano po 3 minutach 39 sekundach:
Prawą nierówność możne też zrobić używając mojej ulubionej własności funkcji wypukłych: monotoniczności ilorazów różnicowych:
dla `0<y<x` mamy
\(\displaystyle{ \frac{e^x-e^0}{x-0}<\frac{e^x-e^y}{x-y}<\lim_{y\to x_-}\frac{e^x-e^y}{x-y}=(e^x)'=e^x}\)
Jeżeli zaś `x<0`, to
\(\displaystyle{ |e^x-1|=1-e^x< 1-\frac{1}{e^{-x}}=\frac{e^{|x|}-1}{e^{|x|}}<e^{|x|}-1}\)
Prawa zaś wynika z faktu, że funkcja `e^x` jest wypukła i nierówność Hermite-Hadamarda daje dla `x>0`
\(\displaystyle{ \frac{e^x-1}{x}=\frac{1}{x}\int_0^x e^tdt\leq\frac{e^x+e^0}{2}<e^{x}}\)
Dodano po 3 minutach 39 sekundach:
Prawą nierówność możne też zrobić używając mojej ulubionej własności funkcji wypukłych: monotoniczności ilorazów różnicowych:
dla `0<y<x` mamy
\(\displaystyle{ \frac{e^x-e^0}{x-0}<\frac{e^x-e^y}{x-y}<\lim_{y\to x_-}\frac{e^x-e^y}{x-y}=(e^x)'=e^x}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Podrójna nierówność
Na prawą nierówność można spojrzeć też tak: dla \(\displaystyle{ x>0}\) jest
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e^{x}}\ln t \mbox{d}t> 0}\)
wszak jest to całka z funkcji dodatniej w \(\displaystyle{ \left(1, e^{x}\right]}\)
Po przeliczeniu tej całki mamy:
\(\displaystyle{ xe^{x}-e^{x}+1>0}\)
co jest równoważne tezie.
No a dla \(\displaystyle{ x<0}\) nie ma problemu, bo obie strony nierówności określają funkcje parzyste.
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e^{x}}\ln t \mbox{d}t> 0}\)
wszak jest to całka z funkcji dodatniej w \(\displaystyle{ \left(1, e^{x}\right]}\)
Po przeliczeniu tej całki mamy:
\(\displaystyle{ xe^{x}-e^{x}+1>0}\)
co jest równoważne tezie.
No a dla \(\displaystyle{ x<0}\) nie ma problemu, bo obie strony nierówności określają funkcje parzyste.