W jaki sposób podejść do takiego zadania?
\(\displaystyle{ \log{ \frac{2}{1} } + \log{ \frac{3}{2} } + ... + \log{ \frac{n+1}{n} } \\
n \in \NN_+}\)
Zapisz w najprostszej postaci:
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 kwie 2020, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 9 razy
Zapisz w najprostszej postaci:
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 00:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34494
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5222 razy
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 675
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 211 razy
Re: Zapisz w najprostszej postaci:
Spłycając problem:
\(\displaystyle{ \log{ \frac{2}{1} } + \log{ \frac{3}{2} } + \log{ \frac{4}{3} } =\\
=\log2-\log1+\log3-\log2+\log4-\log3=\log4-\log1=\log4
}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \log{ \frac{2}{1} } + \log{ \frac{3}{2} } + \log{ \frac{4}{3} } =\\
=\log2-\log1+\log3-\log2+\log4-\log3=\log4-\log1=\log4
}\)
Pozdrawiam