Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu.
Oblicz:
\(\displaystyle{ \log _{6} 16,}\)
gdy
\(\displaystyle{ \log_{12} 2=a}\)
Doszłam do postaci gdzie \(\displaystyle{ \log_{6} 16 = \frac{4}{ \log_{2}6 } }\), a \(\displaystyle{ \log_{12}2 = \frac{1}{1+ \log_{2}6 } }\)
Czy da się z tymi przekształceniami zrobić coś dalej czy należy dojść do rozwiązania inną drogą?
Oblicz logarytm
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 kwie 2020, o 18:44
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 9 razy
Oblicz logarytm
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2020, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Oblicz:
Ponieważ
\(\displaystyle{ \log_{12} 12=2\log_{12} 2+\log_{12} 3}\)
\(\displaystyle{ 1=2a+\log_{12} 3}\)
\(\displaystyle{ \log_{12} 3=1-2a}\)
to
\(\displaystyle{ \log_{6} 16=\frac{4\log_{12} 2}{\log_{12} 2+\log_{12} 3}=\frac{4a}{a+(1-2a)}=\cdots}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \log_{12} 12=2\log_{12} 2+\log_{12} 3}\)
\(\displaystyle{ 1=2a+\log_{12} 3}\)
\(\displaystyle{ \log_{12} 3=1-2a}\)
to
\(\displaystyle{ \log_{6} 16=\frac{4\log_{12} 2}{\log_{12} 2+\log_{12} 3}=\frac{4a}{a+(1-2a)}=\cdots}\)
Pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz logarytm
No to przecież prawie koniec. Masz \(\displaystyle{ a = \frac{1}{1+ \log_{2}6 } }\), z tego wyliczasz \(\displaystyle{ \log_{2}6}\) i wstawiasz do \(\displaystyle{ \log_{6} 16 = \frac{4}{ \log_{2}6 } }\).
JK