Wartość bezwzględna cosinusa
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Wartość bezwzględna cosinusa
Witam
Proszę o pomoc, gdzieś mam błąd w obliczeniach. Szybkie pytanie, tylko proszę o wskazanie błędu.
Oblicz \(\displaystyle{ |\cos \alpha |}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sin 2\alpha =- \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \frac{3}{4} \pi ; \pi )}\). I jeszcze trzeba podać to jako trzy pierwsze liczby ułamka dziesiętnego.
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \cos \alpha <0}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} - \frac{6}{13}=\sin\alpha\cos\alpha \\ 1=\sin ^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha \end{cases} }\)
Dochodzę do równania czwartego stopnia po drobnych przekształceniach w pamięci.
\(\displaystyle{ 0=\cos^{4}\alpha-\cos^{2}\alpha + \frac{36}{169}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{\delta}= \frac{5}{13} }\)
Bierzemy rozwiązanie tego równania, które jest większe od zera i mniejsze od jedynki, bo tylko takie wartości przyjmuje cosinus kwadrat/czwartego stopnia. I jest to \(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha= \frac{4}{13} }\).
I to trzeba jeszcze spierwiastkować i wziąć ujemny cosinus, czyli ostatecznie szukany cosinus to \(\displaystyle{ \cos\alpha=- \frac{2 \sqrt{13} }{13} }\).
Tylko to nie jest dobra odpowiedź...
I teraz pytanie, gdzie ja popełniłam błąd? To równanie czwartego stopnia jest napisane źle, powinno być inne, czy je źle rozwiązałam?
Proszę o pomoc, gdzieś mam błąd w obliczeniach. Szybkie pytanie, tylko proszę o wskazanie błędu.
Oblicz \(\displaystyle{ |\cos \alpha |}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sin 2\alpha =- \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \frac{3}{4} \pi ; \pi )}\). I jeszcze trzeba podać to jako trzy pierwsze liczby ułamka dziesiętnego.
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \cos \alpha <0}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} - \frac{6}{13}=\sin\alpha\cos\alpha \\ 1=\sin ^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha \end{cases} }\)
Dochodzę do równania czwartego stopnia po drobnych przekształceniach w pamięci.
\(\displaystyle{ 0=\cos^{4}\alpha-\cos^{2}\alpha + \frac{36}{169}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{\delta}= \frac{5}{13} }\)
Bierzemy rozwiązanie tego równania, które jest większe od zera i mniejsze od jedynki, bo tylko takie wartości przyjmuje cosinus kwadrat/czwartego stopnia. I jest to \(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha= \frac{4}{13} }\).
I to trzeba jeszcze spierwiastkować i wziąć ujemny cosinus, czyli ostatecznie szukany cosinus to \(\displaystyle{ \cos\alpha=- \frac{2 \sqrt{13} }{13} }\).
Tylko to nie jest dobra odpowiedź...
I teraz pytanie, gdzie ja popełniłam błąd? To równanie czwartego stopnia jest napisane źle, powinno być inne, czy je źle rozwiązałam?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Niepotrzebnie pierwsze równanie podzielone przez 2.
Wystarczy dodać równania stronami i mamy po prawej stronie kwadrat sumy sinusa i kosinusa (wzór skróconego mnożenia).
Wystarczy dodać równania stronami i mamy po prawej stronie kwadrat sumy sinusa i kosinusa (wzór skróconego mnożenia).
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Dziękuję, a jak już mamy równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{13}=(\sin\alpha+\cos\alpha)^{2}}\), to jak się pozbyć sinusa?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Błąd to odrzucenie dobrego pierwiastka: \(\displaystyle{ \cos^2 \alpha = \frac{1+ \frac{5}{13} }{2} = \frac{9}{13}}\) na rzecz błędnego (czyli takiego, którego kąt nie należy do zadanego przedziału) .Niepokonana pisze: ↑14 mar 2020, o 14:07 I teraz pytanie, gdzie ja popełniłam błąd? To równanie czwartego stopnia jest napisane źle, powinno być inne, czy je źle rozwiązałam?
PS
Inna droga:
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha = \frac{5}{13}\\
2\cos^2 \alpha -1= \frac{5}{13}\\
....\\
....}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Ale my nie wiemy, ile wynosi cosinus dwóch alfa, prawda? I pięć trzynastych to jest pierwiastek z delty.
Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
I skąd wiemy, który pierwiastek równania jest dobry?
Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
I skąd wiemy, który pierwiastek równania jest dobry?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Ależ wiemy:
\(\displaystyle{ \sin^22 \alpha +\cos^22 \alpha =1 \ \ \wedge \ \ \alpha \in ( \frac{3}{2} \pi ,2 \pi )\\
\cos^22 \alpha =1-( \frac{12}{13} )^2\\
\cos 2 \alpha = \frac{5}{13} }\)
To, że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} }\) wynosi tyle samo, jest jedynie zbiegiem okoliczności.
PS
Jak jeszcze Janusz pokaże swoje rozwiązanie to dopiero zobaczysz ...
PPS
Już napisałem skąd wiadomo który pierwiastek wybrać. Przeczytaj dokładniej poprzedni post.
\(\displaystyle{ \sin^22 \alpha +\cos^22 \alpha =1 \ \ \wedge \ \ \alpha \in ( \frac{3}{2} \pi ,2 \pi )\\
\cos^22 \alpha =1-( \frac{12}{13} )^2\\
\cos 2 \alpha = \frac{5}{13} }\)
To, że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} }\) wynosi tyle samo, jest jedynie zbiegiem okoliczności.
PS
Jak jeszcze Janusz pokaże swoje rozwiązanie to dopiero zobaczysz ...
PPS
Już napisałem skąd wiadomo który pierwiastek wybrać. Przeczytaj dokładniej poprzedni post.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
A że mamy ten przedział. I skąd wiadomo, że on nie należy? Bo jest to za mały cosinus?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Zaczęła Pani dobry sposób rozwiązania zadania, otrzymując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha))^2 = \frac{1}{13} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(-\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
równoważny dwóm układom
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha) = -\frac{1}{\sqrt{13}} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha) = \frac{1}{\sqrt{13}} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
Powstaje pytanie, czy musimy rozwiązywać, oba te układy równań (tzn. wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin(\alpha) }\) z pierwszego równania i wstawić do równania drugiego), aby wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ |\cos(\alpha)|? }\)
Pamiętamy, że sinus dla przyjętego zakresu kąta \(\displaystyle{ \alpha }\) jest dodatni i kosinus ujemny.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha))^2 = \frac{1}{13} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(-\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
równoważny dwóm układom
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha) = -\frac{1}{\sqrt{13}} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\sin(\alpha) + \cos(\alpha) = \frac{1}{\sqrt{13}} \\ 2\sin(\alpha)\cos(\alpha) = -\frac{12}{13} \\ \alpha\in \left(\frac{3}{4}\pi, \pi \right) \end{cases} }\)
Powstaje pytanie, czy musimy rozwiązywać, oba te układy równań (tzn. wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin(\alpha) }\) z pierwszego równania i wstawić do równania drugiego), aby wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ |\cos(\alpha)|? }\)
Pamiętamy, że sinus dla przyjętego zakresu kąta \(\displaystyle{ \alpha }\) jest dodatni i kosinus ujemny.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Nie no, interesuje nas tylko cosinus.
I też wyjdzie \(\displaystyle{ -\frac{3 \sqrt{13} }{13} }\)
I też wyjdzie \(\displaystyle{ -\frac{3 \sqrt{13} }{13} }\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
No nas chyba interesuje ten pierwszy układ równań, bo przecież odrzucamy dodatni wynik.
Dodano po 12 sekundach:
Panie Januszu, ja już nic nie rozumiem.
Dodano po 12 sekundach:
Panie Januszu, ja już nic nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Rozwiązujemy pierwszy układ równań
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = -\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ -2 \left(\frac{1}{\sqrt{13}} +\cos(\alpha \right )\cos(\alpha) = -\frac{12}{13}| \cdot -\frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{\sqrt{13}} +\cos(\alpha\right)\cos(\alpha) = \frac{6}{13}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2(\alpha) + \frac{1}{\sqrt{13}}\cos(\alpha) -\frac{6}{13} = 0 }\)
\(\displaystyle{ \Delta = \frac{25}{13}, \ \ \sqrt{\Delta} = \frac{5}{\sqrt{13}} }\)
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} - \frac{5}{\sqrt{13}}}{2} = -\frac{3}{\sqrt{13}},}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} + \frac{5}{\sqrt{13}}}{2} = \frac{2}{\sqrt{13}} > 0 }\)
Rozwiązujemy drugi układ równań
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ 2 \left(\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha \right )\cos(\alpha) = -\frac{12}{13}| \cdot \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha\right)\cos(\alpha) = -\frac{6}{13}}\)
\(\displaystyle{ -\cos^2(\alpha) + \frac{1}{\sqrt{13}}\cos(\alpha) +\frac{6}{13} = 0 }\)
\(\displaystyle{ \Delta = \frac{25}{13}, \ \ \sqrt{\Delta} = \frac{5}{\sqrt{13}} }\)
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} - \frac{5}{\sqrt{13}}}{-2} = \frac{3}{\sqrt{13}}>0,}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} + \frac{5}{\sqrt{13}}}{-2} = -\frac{2}{\sqrt{13}} < 0 }\)
Czy możemy uwzględnić obie wartości bezwzględne kosinusa
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{3}{\sqrt{13}} \right|= \frac{3}{\sqrt{13}}\approx 0,832, }\)
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{2}{\sqrt{13}}\right |= \frac{2}{\sqrt{13}} \approx 0,555. }\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = -\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ -2 \left(\frac{1}{\sqrt{13}} +\cos(\alpha \right )\cos(\alpha) = -\frac{12}{13}| \cdot -\frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{\sqrt{13}} +\cos(\alpha\right)\cos(\alpha) = \frac{6}{13}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2(\alpha) + \frac{1}{\sqrt{13}}\cos(\alpha) -\frac{6}{13} = 0 }\)
\(\displaystyle{ \Delta = \frac{25}{13}, \ \ \sqrt{\Delta} = \frac{5}{\sqrt{13}} }\)
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} - \frac{5}{\sqrt{13}}}{2} = -\frac{3}{\sqrt{13}},}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} + \frac{5}{\sqrt{13}}}{2} = \frac{2}{\sqrt{13}} > 0 }\)
Rozwiązujemy drugi układ równań
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha) }\)
\(\displaystyle{ 2 \left(\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha \right )\cos(\alpha) = -\frac{12}{13}| \cdot \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{\sqrt{13}} -\cos(\alpha\right)\cos(\alpha) = -\frac{6}{13}}\)
\(\displaystyle{ -\cos^2(\alpha) + \frac{1}{\sqrt{13}}\cos(\alpha) +\frac{6}{13} = 0 }\)
\(\displaystyle{ \Delta = \frac{25}{13}, \ \ \sqrt{\Delta} = \frac{5}{\sqrt{13}} }\)
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} - \frac{5}{\sqrt{13}}}{-2} = \frac{3}{\sqrt{13}}>0,}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos(\alpha) = \frac{\frac{-1}{\sqrt{13}} + \frac{5}{\sqrt{13}}}{-2} = -\frac{2}{\sqrt{13}} < 0 }\)
Czy możemy uwzględnić obie wartości bezwzględne kosinusa
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{3}{\sqrt{13}} \right|= \frac{3}{\sqrt{13}}\approx 0,832, }\)
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{2}{\sqrt{13}}\right |= \frac{2}{\sqrt{13}} \approx 0,555. }\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Panie Januszu, ja nie wiem, co Pan robi i dlaczego Pan robi, ja próbuję zrozumieć, dlaczego jedno rozwiązanie nie pasuje ze względu na przedział.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Co nie jest prawdą, bo warunkiem było \(\displaystyle{ \alpha\in\left( \frac{3\pi}{4},\pi\right) }\), a tylko jedno rozwiązanie spełnia ten warunek.janusz47 pisze: ↑14 mar 2020, o 17:07Czy możemy uwzględnić obie wartości bezwzględne kosinusa
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{3}{\sqrt{13}} \right|= \frac{3}{\sqrt{13}}\approx 0,832, }\)
\(\displaystyle{ |\cos(\alpha)| = \left|-\frac{2}{\sqrt{13}}\right |= \frac{2}{\sqrt{13}} \approx 0,555. }\)
JK
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Wartość bezwzględna cosinusa
Troszkę inaczej:
Skoro
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha =- \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ 2\alpha \in \left( \frac{3\pi}{2} ; 2\pi \right)}\)
to , jak napisał kerajs
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha =+ \frac{5}{13}}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha =\frac{1-t^2}{1+t^2}}\), gdzie \(\displaystyle{ t=\tg\alpha}\),
to
\(\displaystyle{ \frac{1-t^2}{1+t^2}=\frac{5}{13}}\)
czyli
\(\displaystyle{ t^2=\frac{4}{9}}\)
zatem
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{4}{9}}\)
i do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie
Skoro
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha =- \frac{12}{13}}\) i \(\displaystyle{ 2\alpha \in \left( \frac{3\pi}{2} ; 2\pi \right)}\)
to , jak napisał kerajs
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha =+ \frac{5}{13}}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \cos 2\alpha =\frac{1-t^2}{1+t^2}}\), gdzie \(\displaystyle{ t=\tg\alpha}\),
to
\(\displaystyle{ \frac{1-t^2}{1+t^2}=\frac{5}{13}}\)
czyli
\(\displaystyle{ t^2=\frac{4}{9}}\)
zatem
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=\frac{4}{9}}\)
i do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie
Ostatnio zmieniony 14 mar 2020, o 18:11 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.