nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Etegran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2019, o 00:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 2 razy

nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: Etegran »

\(\displaystyle{ 2 ^{\log _{8} x^2-6x+9 } < 3^{2\log _{x} \sqrt{x} -1 } }\)

Doprowadzam do postaci \(\displaystyle{ 2 ^{\log _{8}(x-3)^2 } < 2^{0} }\), ale nie wiem czy jest poprawna. Jeśli tak, to jak zapisać przedziały jakie spełniają tę nierówność?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: Dasio11 »

Korzystając z monotoniczności funkcji \(\displaystyle{ 2^x}\), otrzymaną nierówność możesz równoważnie przekształcić do

\(\displaystyle{ \log_8(x-3)^2 < 0}\).

Nie zapomnij też o wyznaczeniu dziedziny.
Etegran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2019, o 00:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 2 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: Etegran »

Rozumiem, dziedzinę wyznaczyłem rozwiązując równanie kwadratowe. Widzę, że tej nierówności nie mogą spełnić liczby całkowite, ale np. 3,25 już tak. Mam problem jak to ująć w postaci przedziałów. Chyba, że totalnie mylę się.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: a4karo »

Dasio11 pisze: 5 gru 2019, o 10:39 Korzystając z monotoniczności funkcji \(\displaystyle{ 2^x}\), otrzymaną nierówność możesz równoważnie przekształcić do

\(\displaystyle{ \log_8(x-3)^2 < 0}\).

Nie zapomnij też o wyznaczeniu dziedziny.
O ile założymy istnienie niewidzialnych nawiasów w wykładniku
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: Dasio11 »

Jeśli chcesz zwrócić uwagę na brak nawiasów w początkowej nierówności, to możesz to zrobić bez cytowania mojej wypowiedzi, która z nawiasami nie ma nic wspólnego.
Etegran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 gru 2019, o 00:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 2 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: Etegran »

Tak wyjściowo jest tam nawias. Mój błąd.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: nierówność wykładnicza z logarytmami w wykładnikach

Post autor: JHN »

Etegran pisze: 5 gru 2019, o 11:19 Rozumiem, dziedzinę wyznaczyłem rozwiązując równanie kwadratowe...
Kompletny układ warunków dziedziny to
\(\displaystyle{ x^2-6x+9>0\wedge x>0\wedge x\ne 1\wedge x\ge 0\wedge \sqrt{x}>0}\)
i to w tej dziedzinie nierówność jest równoważna
\(\displaystyle{ |x-3|<1}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ