Porównanie podstaw logarytmów

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Porównanie podstaw logarytmów

Post autor: Belf »

Niech: \(\displaystyle{ a,b \in \RR_+-\left\{ 1\right\}}\).
Wiadomo,że: \(\displaystyle{ \log _a5 > \log _b5}\).
Porównaj liczby: \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Ostatnio zmieniony 31 lip 2019, o 20:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Porównanie podstaw logarytmów

Post autor: a4karo »

Wsk: \(\displaystyle{ \log_x y=\frac{1}{\log_y x}}\)
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Porównanie podstaw logarytmów

Post autor: Belf »

Zaćmiło mnie. Dziękuję.
ODPOWIEDZ