Uzasadnij że \(\displaystyle{ \log _{7} 6 \log _{7} 36 \log _{7} 216 <6}\)
Dochodzę do momentu \(\displaystyle{ ( \log _{7} 6) ^{3} < 1}\)
Co dalej?
Znalazłem przekształcenie, że ludzie przekształcają to wyrażenie do
\(\displaystyle{ \log _{7} 6<1}\)
Lecz czy to jest poprawne? Jak się pozbywają tej potęgi to nie powinno powstać?
\(\displaystyle{ \log _{7}6 < \frac{1}{( \log _{7} 6 ) ^{2} }}\) ?
Oszacowanie wartości iloczynu logarytmów
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Oszacowanie wartości iloczynu logarytmów
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, o 03:44 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Oszacowanie wartości iloczynu logarytmów
A taka liczba: \(\displaystyle{ \log_7 6}\) to jest mniejsza czy większa od \(\displaystyle{ 1}\) Jak sądzisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Oszacowanie wartości iloczynu logarytmów
\(\displaystyle{ \log _{7} 6 \log _{7} 36 \log _{7} 216 <6}\)
\(\displaystyle{ a=\log _{7} 6<1}\) - dlaczego?
\(\displaystyle{ b=\log _{7} 36<2}\) - dlaczego?
\(\displaystyle{ c=\log _{7} 216<3}\) - dlaczego?
No to jaki będzie iloczyn \(\displaystyle{ abc}\) ?
\(\displaystyle{ a=\log _{7} 6<1}\) - dlaczego?
\(\displaystyle{ b=\log _{7} 36<2}\) - dlaczego?
\(\displaystyle{ c=\log _{7} 216<3}\) - dlaczego?
No to jaki będzie iloczyn \(\displaystyle{ abc}\) ?