Określ dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=\log _{2} x}\)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć te dziedzine w funkcjach logarytmicznych?
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, o 01:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dziedzina funkcji
Dziedzina tej funkcji to zbiór tych argumentów, dla których określona jest funkcja logarytm. A dla jakich argumentów jest określona funkcja logarytm? Jeśli nie pamiętasz, looknij np. tu:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm