Oblicz wartość logarytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Oblicz wartość logarytmu
Oblicz \(\displaystyle{ \log _{ \frac{ \sqrt{2} }{2} } \frac{b}{a}}\) jeśli \(\displaystyle{ a= \frac{ \log ^3 _{6}4+\log ^3 _{6}9 }{ \log ^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log ^3 _{6}3 }, \ \ b=\log ^2 _{ \frac{3}{7} } 21-\log _{ \frac{3}{7} }81 \cdot \log _{ \frac{3}{7} }7}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2019, o 10:38 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wewnątrz klamer[latex] [/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne.
Powód: Poprawa wiadomości. Wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Oblicz wartość logarytmu
Oblicz \(\displaystyle{ \log _{ \frac{ \sqrt{2} }{2} } \frac{b}{a}}\)
jeśli
\(\displaystyle{ a= \frac{ \log^3 _{6}4+\log^3 _{6}9 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^3 _{6}3 }}\)
\(\displaystyle{ b=\log^2 _{ \frac{3}{7} } 21-\log _{ \frac{3}{7} }81 \cdot \log _{ \frac{3}{7} }7}\)
Co do tej pory zrobiłeś?
Zacznij od rozwiązania \(\displaystyle{ a}\) - wszystkie logarytmy są o tej samej podstawie, więc łatwo pójdzie. Wiesz przecież, co to jest suma i różnica logarytmów o tej samej podstawie. Podobnie policz \(\displaystyle{ b}\).
Pokaż, co zrobiłeś, to będziemy wiedzieć, o czym mówić.
Jeśli czegoś nie wiesz, looknij np. tu:
jeśli
\(\displaystyle{ a= \frac{ \log^3 _{6}4+\log^3 _{6}9 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^3 _{6}3 }}\)
\(\displaystyle{ b=\log^2 _{ \frac{3}{7} } 21-\log _{ \frac{3}{7} }81 \cdot \log _{ \frac{3}{7} }7}\)
Co do tej pory zrobiłeś?
Zacznij od rozwiązania \(\displaystyle{ a}\) - wszystkie logarytmy są o tej samej podstawie, więc łatwo pójdzie. Wiesz przecież, co to jest suma i różnica logarytmów o tej samej podstawie. Podobnie policz \(\displaystyle{ b}\).
Pokaż, co zrobiłeś, to będziemy wiedzieć, o czym mówić.
Jeśli czegoś nie wiesz, looknij np. tu:
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Re: Oblicz wartość logarytmu
Te wzory znam ale nie wiem jak sobie poradzić gdy logarytmy są do kwadratu
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Oblicz wartość logarytmu
Może pokażę, jak można uprościć \(\displaystyle{ a}\), dalej pomyśl sam. Podejrzewam, że w treści jest błąd i miało być \(\displaystyle{ a= \frac{ \log^3 _{6}4+\log^3 _{6}9 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^{\red 2} _{6}3 }}\), w przeciwnym razie ch*** wafla. Dalej przyjmę taką wersję, by to się dało policzyć, czyli jak napisałem.
Ponieważ dla \(\displaystyle{ a,b>0, \ a\neq 1, \ c\in \RR}\) jest \(\displaystyle{ \log_a\left( b^c\right) =c\log_a b}\), więc \(\displaystyle{ \log_6 4=2\log_6 2}\) oraz \(\displaystyle{ \log_6 9=2\log_6 3}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \log^3 _{6}4+\log^3 _{6}9 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }=\\=8 \cdot \frac{ \log^3 _{6}2+\log^3 _{6}3 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }}\)
Teraz korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów: \(\displaystyle{ x^3+y^3=(x+y)(x^2-xy+y^2)}\) dla \(\displaystyle{ x=\log_6 2, \ y=\log_6 3}\), skracamy czynnik \(\displaystyle{ x^2-xy+y^2}\) i dostajemy:
\(\displaystyle{ 8 \cdot \frac{ \log^3 _{6}2+\log^3 _{6}3 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }=\\=8\left(\log_6 2+\log_6 3)=8\log_6 6=8}\)
-- 7 kwi 2019, o 14:12 --
O rany, dostałem za to „pomógł", a coś tu naknociłem, bo za bardzo mi się ten mianownik skojarzył, taki ze mnie stary perwers. Mea culpa! Jeżeli przykład miałby jeszcze jedną różnicę w zapisie \(\displaystyle{ a}\) (w mianowniku \(\displaystyle{ -{\red \log_6 2}\log_6 3}\)), to wiedziałbym, co z tym zrobić, a tak, to nie wiem, za ładnie wychodziło i napisałem jak leci. Jeśli to nie błąd w przepisywaniu, to rzeczone zadanie jest dla mnie za trudne. Niby nic szokującego, bo żaden ze mnie spec, ale jestem lekko zaskoczony, gdyż nie zdarza się to często w odniesieniu do zadań szkolnych. Sprawdź może, czy dobrze przepisane, jak tak, to nic tu nie dam rady zdziałać.
Ponieważ dla \(\displaystyle{ a,b>0, \ a\neq 1, \ c\in \RR}\) jest \(\displaystyle{ \log_a\left( b^c\right) =c\log_a b}\), więc \(\displaystyle{ \log_6 4=2\log_6 2}\) oraz \(\displaystyle{ \log_6 9=2\log_6 3}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \log^3 _{6}4+\log^3 _{6}9 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }=\\=8 \cdot \frac{ \log^3 _{6}2+\log^3 _{6}3 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }}\)
Teraz korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów: \(\displaystyle{ x^3+y^3=(x+y)(x^2-xy+y^2)}\) dla \(\displaystyle{ x=\log_6 2, \ y=\log_6 3}\), skracamy czynnik \(\displaystyle{ x^2-xy+y^2}\) i dostajemy:
\(\displaystyle{ 8 \cdot \frac{ \log^3 _{6}2+\log^3 _{6}3 }{ \log^2 _{6} 2-\log _{6} 3+\log^2 _{6}3 }=\\=8\left(\log_6 2+\log_6 3)=8\log_6 6=8}\)
-- 7 kwi 2019, o 14:12 --
O rany, dostałem za to „pomógł", a coś tu naknociłem, bo za bardzo mi się ten mianownik skojarzył, taki ze mnie stary perwers. Mea culpa! Jeżeli przykład miałby jeszcze jedną różnicę w zapisie \(\displaystyle{ a}\) (w mianowniku \(\displaystyle{ -{\red \log_6 2}\log_6 3}\)), to wiedziałbym, co z tym zrobić, a tak, to nie wiem, za ładnie wychodziło i napisałem jak leci. Jeśli to nie błąd w przepisywaniu, to rzeczone zadanie jest dla mnie za trudne. Niby nic szokującego, bo żaden ze mnie spec, ale jestem lekko zaskoczony, gdyż nie zdarza się to często w odniesieniu do zadań szkolnych. Sprawdź może, czy dobrze przepisane, jak tak, to nic tu nie dam rady zdziałać.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Re: Oblicz wartość logarytmu
Kolega dostał na prace domową nie wiem czy to ze zbioru czy nauczycielka sobie sama wymyśliła, ale dzięki za wyjaśnienie Premislav,