Bardzo prosze o rozwiazanie nastepujacego równania krok po kroku. Z gory dzieki, to dla mnie bardzo wazne
\(\displaystyle{ 8\cdot 5^{x}}\) + \(\displaystyle{ 7\cdot 5^{x-1}}\) = 22 + \(\displaystyle{ 5^{x+1}}\)
Rownanie wykladnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Rownanie wykladnicze
\(\displaystyle{ 8 5 ^ {x} + 7 5 ^ {x} 5^{-1} = 22 + 5^ {x} 5^ {1}}\)
następnie za \(\displaystyle{ 5^{x}}\) wstawiasz sobie pomocniczą t czyli :
\(\displaystyle{ 8 t + 7 t 1/5 = 22 + t 5
8t + 7/5 t = 22 + 5t
4 2/5 t = 22
22/5 t =22
t= 5
5^{x} = 5
x = 1}\)
Według mnie powinno wyjść takie coś
następnie za \(\displaystyle{ 5^{x}}\) wstawiasz sobie pomocniczą t czyli :
\(\displaystyle{ 8 t + 7 t 1/5 = 22 + t 5
8t + 7/5 t = 22 + 5t
4 2/5 t = 22
22/5 t =22
t= 5
5^{x} = 5
x = 1}\)
Według mnie powinno wyjść takie coś
Ostatnio zmieniony 9 paź 2007, o 14:27 przez kylek2089, łącznie zmieniany 1 raz.