Witam
Czy ktoś mógłby mi pomóc z udowodnieniem:
\(\displaystyle{ \left( \log _{6} 3 \right) ^2 + \log _{6} 16 = \left( \log _{6} 12 \right) ^2}\)
Równość wyrażeń z logarytmami
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 lut 2019, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równość wyrażeń z logarytmami
Ostatnio zmieniony 26 lut 2019, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34342
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Równość wyrażeń z logarytmami
Rozważ \(\displaystyle{ \left( \log _{6} 12 \right) ^2-\left( \log _{6} 3 \right) ^2}\) i zastosuj wzór na różnicę kwadratów.
JK
JK