Wzór do pracy
Wzór do pracy
Witam wszystkim,
na potrzeby służbowe szukam pewnego wzoru.
Jako, że matematykę miałem na studiach bardzo dawno temu, zwracam się do was z prośbą.
Założenia:
1. Mamy pewną wartość procentową od której zaczynamy tj. 70%
2. Wartość ta musi rosnąć z miesiąca na miesiąc
3. Wraz z biegiem czasu, wzrost musi być coraz wolniejszy
4. % Wartość końcowa nigdy nie może być równa 0
Moim pierwszym pomysłem był stały wzrost 3%, jednakże wtedy po 10 miesiącach wartość końcowa osiągnęła by maks = 100%
Drugim pomysłem było wyznaczenie % od obecnej wartości, czyli 3% z 70%, co potem daje 3% z 72,1% itd - to także żadne rozwiązanie ponieważ wartość % rośnie z miesiąca na miesiąc
Potrzebny mi wzór który pozwoli na to aby wartość ta malała wraz z upływem czasu.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam!
na potrzeby służbowe szukam pewnego wzoru.
Jako, że matematykę miałem na studiach bardzo dawno temu, zwracam się do was z prośbą.
Założenia:
1. Mamy pewną wartość procentową od której zaczynamy tj. 70%
2. Wartość ta musi rosnąć z miesiąca na miesiąc
3. Wraz z biegiem czasu, wzrost musi być coraz wolniejszy
4. % Wartość końcowa nigdy nie może być równa 0
Moim pierwszym pomysłem był stały wzrost 3%, jednakże wtedy po 10 miesiącach wartość końcowa osiągnęła by maks = 100%
Drugim pomysłem było wyznaczenie % od obecnej wartości, czyli 3% z 70%, co potem daje 3% z 72,1% itd - to także żadne rozwiązanie ponieważ wartość % rośnie z miesiąca na miesiąc
Potrzebny mi wzór który pozwoli na to aby wartość ta malała wraz z upływem czasu.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wzór do pracy
Przybliżysz to?renoxd pisze: 2. Wartość ta musi rosnąć z miesiąca na miesiąc
Potrzebny mi wzór który pozwoli na to aby wartość ta malała wraz z upływem czasu.
Pozdrawiam!
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Re: Wzór do pracy
To dość dziwne, że szukasz "jakiegoś" wzoru. Każdy który spełnia te założenia będzie pasował? To może coś jak \(\displaystyle{ 100 - \frac{30}{e^x}}\)?
Wzór do pracy
Usługa w postaci aplikacji (Machine Learning service) jest w stanie usunąć 70% z wszystkich elementów, jako nieistotnych dla użytkownika.
Oczekujemy aby maszyna ta wraz z upływem czasu działała coraz lepiej.
Ma na to wpływ wiele zmiennych ale to mniej istotne.
% usuwanych przez maszynę elementów ma wzrastać.
Nie może osiągnąć 100% ponieważ wtedy nie pozostaną żadne elementy dla użytkownika.
Poziom wzrostu jej efektywności z czasem maleje (gdy osiąga coraz to wyższe wartości)
Muszę ogarnąć jakiś wzór na obliczanie tego wzrostu % miesięcznie, biorąc pod uwagę że przy dniu zero wartość ta wynosi 70%. Zakładam że 90% jej efektywności osiągnie w dniu X
Może się okazać że to banalnie proste, ale dla kogoś kto nie ruszał matematyki od 8 lat, zapewniam że takie nie jest
Oczekujemy aby maszyna ta wraz z upływem czasu działała coraz lepiej.
Ma na to wpływ wiele zmiennych ale to mniej istotne.
% usuwanych przez maszynę elementów ma wzrastać.
Nie może osiągnąć 100% ponieważ wtedy nie pozostaną żadne elementy dla użytkownika.
Poziom wzrostu jej efektywności z czasem maleje (gdy osiąga coraz to wyższe wartości)
Muszę ogarnąć jakiś wzór na obliczanie tego wzrostu % miesięcznie, biorąc pod uwagę że przy dniu zero wartość ta wynosi 70%. Zakładam że 90% jej efektywności osiągnie w dniu X
Może się okazać że to banalnie proste, ale dla kogoś kto nie ruszał matematyki od 8 lat, zapewniam że takie nie jest
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Re: Wzór do pracy
No więc przykład podany przeze mnie może Ci pomóc. W dniu \(\displaystyle{ 0}\) mamy \(\displaystyle{ 100-30=70}\), później efektywność rośnie z każdym kolejnym dniem (z każdym dniem wzrost efektywności spada, ale sama efektywność rośnie), ale nigdy nie osiągnie 100%. Możesz pobawić się z parametrami, coś w stylu: \(\displaystyle{ 100 - \frac{30}{e^{a \cdot x} }}\)
Wzór do pracy
Proszę potraktujcie mnie jak dziecko
Załóżmy że w dniu 0 mamy 70%. Niech dzień zero odnosi się do miesiąca stycznia.
W Lutym chciałbym aby ten poziom był wyższy o 3%, czyli gdzieś muszę wrzucić jako mnożenie w ten wzór 0.03.
Dalej nie wiem co robić z tymi innymi wartościami i jak je podstawić
Załóżmy że w dniu 0 mamy 70%. Niech dzień zero odnosi się do miesiąca stycznia.
W Lutym chciałbym aby ten poziom był wyższy o 3%, czyli gdzieś muszę wrzucić jako mnożenie w ten wzór 0.03.
Dalej nie wiem co robić z tymi innymi wartościami i jak je podstawić
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wzór do pracy
Może wystarczy Ci procent składany? Looknij np. tu:
A przede wszystkim sformułuj problem, z którym się borykasz.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Procent_sk%C5%82adany
A przede wszystkim sformułuj problem, z którym się borykasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 sty 2019, o 05:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Wzór do pracy
Z tego co zrozumiałem chcesz mieć wartość, która będzie Ci malała (z miesiąca na miesiąc) i nigdy nie osiągnie \(\displaystyle{ 0}\).
A dodając kolejne wzrosty każdego miesiąca - nigdy nie osiągnie \(\displaystyle{ 100\%}\)?
Jeśli tak, to mam też do Ciebie drugie pytanie: Czy jeżeli wzrosty miesięczne będą liczbą niewymierną (z nieskończonym rozwinięciem dziesiętnym), to Cię takie rozwiązanie satysfakcjonuje?
A dodając kolejne wzrosty każdego miesiąca - nigdy nie osiągnie \(\displaystyle{ 100\%}\)?
Jeśli tak, to mam też do Ciebie drugie pytanie: Czy jeżeli wzrosty miesięczne będą liczbą niewymierną (z nieskończonym rozwinięciem dziesiętnym), to Cię takie rozwiązanie satysfakcjonuje?