Funkcja wykładniczna- zd. z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chelsiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2019, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Funkcja wykładniczna- zd. z parametrem

Post autor: chelsiaczek »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= -\left|2^{x}-2\right|}\) . Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których równanie \(\displaystyle{ -\left|2^{x}-2\right|= \frac{1}{m}}\) ma dokładnie dwa rozwiązania. Kompletnie nie mam pomysłu i koncepcji jak się za to zabrać, także proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2019, o 15:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Funkcja wykładniczna- zd. z parametrem

Post autor: Rafsaf »

Umiesz narysować na płaszczyźnie wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-\left|2^{x}-2\right|}\) ?
chelsiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2019, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Funkcja wykładniczna- zd. z parametrem

Post autor: chelsiaczek »

Myślę, ze dalbym rade
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Funkcja wykładniczna- zd. z parametrem

Post autor: PoweredDragon »

To to zrób i sprawdź kiedy pozioma prosta przecina go w dokładnie dwóch miejscach
ODPOWIEDZ