Elegancki dowód
Elegancki dowód
Witam, czy da się jakoś bardziej elegancko udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[2018]{n} }{\ln n} \rightarrow +\infty}\) niż poprzez stwierdzenie, ze skoro \(\displaystyle{ n \ge \ln n}\), to d.d.dn również \(\displaystyle{ \sqrt[2018]{n} \ge \ln n}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Elegancki dowód
Elegancja jest kategorią dość subiektywną, zaś ten argument, który podałaś, jest niewystarczający.
Skorzystajmy ze znanej nierówności \(\displaystyle{ \ln x<x}\):
\(\displaystyle{ n^{\frac{1}{2019}}>\ln n^{\frac{1}{2019}}\\n^{\frac{1}{2019}}>\frac{1}{2019}\ln n}\)
i stąd dla \(\displaystyle{ n>1}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{\ln n}>\frac{1}{2019 n^{\frac{1}{2019}}}\\\frac{n^{\frac{1}{2018}}}{\ln n}> \frac{n^{\frac{1}{2018}}}{2019 n^{\frac{1}{2019}}}}\)
-- 12 gru 2018, o 20:30 --
Dodam, że liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{2018}}\) nie jest w żaden sposób wyróżniona: analogiczne szacowania można poczynić dla dowolnego wykładnika \(\displaystyle{ a>0}\), wtedy też
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{n^a}{\ln a}=+\infty}\)
Skorzystajmy ze znanej nierówności \(\displaystyle{ \ln x<x}\):
\(\displaystyle{ n^{\frac{1}{2019}}>\ln n^{\frac{1}{2019}}\\n^{\frac{1}{2019}}>\frac{1}{2019}\ln n}\)
i stąd dla \(\displaystyle{ n>1}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{\ln n}>\frac{1}{2019 n^{\frac{1}{2019}}}\\\frac{n^{\frac{1}{2018}}}{\ln n}> \frac{n^{\frac{1}{2018}}}{2019 n^{\frac{1}{2019}}}}\)
-- 12 gru 2018, o 20:30 --
Dodam, że liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{2018}}\) nie jest w żaden sposób wyróżniona: analogiczne szacowania można poczynić dla dowolnego wykładnika \(\displaystyle{ a>0}\), wtedy też
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{n^a}{\ln a}=+\infty}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Elegancki dowód
Warto zwrócić uwagę, że jest to po prostu błędne wnioskowanie.ze skoro \(\displaystyle{ n \ge \ln n}\), to d.d.dn również \(\displaystyle{ \sqrt[2018]{n} \ge \ln n}\)?
Po pierwsze nie wiadomo skąd miałoby wynikać to przejście, jest ono nieuzasadnione, ponadto nawet jeżeli sama nierówność byłaby uzasadniona, to przecież z faktu, że \(\displaystyle{ \ln n + 1 \ge \ln n}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ \frac{ \ln n + 1}{ \ln n} \rightarrow \infty}\) dla \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\)