zadanko z nierównością wykładniczą

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szorell2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 sie 2007, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

zadanko z nierównością wykładniczą

Post autor: szorell2 »

Znowu mam problem z kolejną nierównością, dochodzę do pewnego momentu i dalej nie ruszy . Proszę o pomoc

\(\displaystyle{ 6^{x}-3*5^{x}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zadanko z nierównością wykładniczą

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2^x\cdot 3^x-3\cdot 5^x-2^x\cdot 5^x+3\cdot 3^x}\)
szorell2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 sie 2007, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

zadanko z nierównością wykładniczą

Post autor: szorell2 »

Tyle to i ja wiem tylko co dalej
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zadanko z nierównością wykładniczą

Post autor: wb »

Dalej to już łatwo. Ponieważ drugi czynnik jest zawsze dodatni, więc rozwiązanie sprowadza się do nierówności:
\(\displaystyle{ 3^x-5^x}\)
ODPOWIEDZ