Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 lis 2017, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
Cześć wszystkim!
Mam problem z zadaniem poniżej. Czy byłby ktoś w stanie je mi wytłumaczyć?
EDIT: \(\displaystyle{ 3^{(\log_3 x)^2} + x^{\log_3 x} \le 162}\)
Mam problem z zadaniem poniżej. Czy byłby ktoś w stanie je mi wytłumaczyć?
EDIT: \(\displaystyle{ 3^{(\log_3 x)^2} + x^{\log_3 x} \le 162}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2018, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
Poproszę o sprecyzowanie, która z liczb jest podniesiona do kwadratu - czy jest to następujące równanie?
\(\displaystyle{ 3^{\log_3\left(x^2\right)}+x^{\log_3x} \le 162}\)
\(\displaystyle{ 3^{\log_3\left(x^2\right)}+x^{\log_3x} \le 162}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 lis 2017, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
Jan Kraszewski, Chromosom,
Poszedł edit
Jan Kraszewski, chodziło o logarytm o podstawie 3 z x
Poszedł edit
Jan Kraszewski, chodziło o logarytm o podstawie 3 z x
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
Zadanie (po ustaleniu dziedziny) zrobisz (chyba) gdy rozpiszesz potęgę wykładnika na iloczyn i odszukasz zależność dotyczącą podnoszenia liczby do wykładnika który jest logarytmem o podstawie takiej jak podnoszona liczba.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
\(\displaystyle{ 3^{(\log_3 x)^2}=\left( 3^{\log_3 x}\right) ^{\log_3x}}\)
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 lis 2017, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Re: Suma dwóch liczb do potęgi z logarytmem
Dziękuje, nie zauważyłem. Mimo to w dalszej części również zmagam się z problemem, mianowicie
\(\displaystyle{ x^{\log_3 x} - 81 \le 0}\)
Jak to dalej uprościć?
\(\displaystyle{ x^{\log_3 x} - 81 \le 0}\)
Jak to dalej uprościć?