nierówność logarytmiczna z tangensem

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

nierówność logarytmiczna z tangensem

Post autor: FEMO »

\(\displaystyle{ (\frac{\sqrt{5}}{4})^{\log_{\sqrt{3}}tgx-1}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

nierówność logarytmiczna z tangensem

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ (\frac{\sqrt{5}}{4})^{\log_{\sqrt{3}}tgx-1}0 \\ \log_{\sqrt{3}}tgx>1 \\ tgx>\sqrt3}\)
a dalej już łatwo , np. z pomocą wykresu tgx
ODPOWIEDZ