\(\displaystyle{ \log 2\sqrt{5}+\log \sqrt{5}= \log \left( 2\sqrt{5} \cdot \sqrt{5} \right) = \log 10 = 1}\)
to źle prawda? Mógłby ktoś to zrobić poprawnie?
\(\displaystyle{ \log _{6}4\sqrt{3}+\log _{6}9\sqrt{2} =}\)
tu nie mam pomysłu w ogóle...
Prosty logarytm
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Małopolski
- Podziękował: 4 razy
Prosty logarytm
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 17:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Małopolski
- Podziękował: 4 razy
Re: Prosty logarytm
\(\displaystyle{ \log_{6} 36 \sqrt{6}}\) tak? co dalej?-- 27 lut 2018, o 18:14 --czyli to będzie \(\displaystyle{ \log_{6}36 + \log_{6} \sqrt{6} = 2\frac{1}{2}}\) ?
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Prosty logarytm
Możesz i tak kombinować, jest w porządku, jeśli Cię to interesuje to z def logarytmu
\(\displaystyle{ \log_{6}36 \sqrt{6}=x \Leftrightarrow \\
6 ^{x}=36 \sqrt{6}\\
6 ^{x} = \sqrt{6 ^{5} } \\
6 ^{x}=6 ^{ \frac{5}{2} }\\
x= \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \log_{6}36 \sqrt{6}=x \Leftrightarrow \\
6 ^{x}=36 \sqrt{6}\\
6 ^{x} = \sqrt{6 ^{5} } \\
6 ^{x}=6 ^{ \frac{5}{2} }\\
x= \frac{5}{2}}\)