Funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lut 2018, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Funkcja odwrotna
Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do danej\(\displaystyle{ f(x)= \frac{e^x-e^{-x}}{e^x+e^{-x}}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Funkcja odwrotna
\(\displaystyle{ y=\frac{e^{2x}-1}{e^{2x}+1}}\)
\(\displaystyle{ y+ye^{2x}=e^{2x}-1}\)
\(\displaystyle{ y+1=e^{2x}(1-y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+y}{1-y}=e^{2x}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{2} \cdot \ln \frac{1+y}{1-y}}\)
\(\displaystyle{ y+ye^{2x}=e^{2x}-1}\)
\(\displaystyle{ y+1=e^{2x}(1-y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+y}{1-y}=e^{2x}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{2} \cdot \ln \frac{1+y}{1-y}}\)
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Funkcja odwrotna
\(\displaystyle{ f(x)=\tg(x) \cdot i}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{i} =\tg(x)}\)
\(\displaystyle{ x=\arctg \frac{y}{i}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{i} =\tg(x)}\)
\(\displaystyle{ x=\arctg \frac{y}{i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Funkcja odwrotna
\(\displaystyle{ y = \tanh x}\)
\(\displaystyle{ x = \ar \tgh y = \frac{1}{2} \ln \frac{1+y}{1-y}}\)
\(\displaystyle{ x = \ar \tgh y = \frac{1}{2} \ln \frac{1+y}{1-y}}\)