Oblicz równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Oblicz równanie wykładnicze
\(\displaystyle{ 4^x + 9 ^x = 2 \cdot 6 ^x}\)
Nie mam pojęcia jak to mam rozwiązać. \(\displaystyle{ 2}\) na jedną stronę i \(\displaystyle{ 3}\) na drugą? średnio mi to wychodzi
Nie mam pojęcia jak to mam rozwiązać. \(\displaystyle{ 2}\) na jedną stronę i \(\displaystyle{ 3}\) na drugą? średnio mi to wychodzi
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 21:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Oblicz równanie wykładnicze
Zrobiłeś, czy tylko tak pytasz?
Zamiast tego można sie po prostu przyjrzeć równaniu. Jak popatrzysz dosyć długo, to coś zobaczysz.
Zamiast tego można sie po prostu przyjrzeć równaniu. Jak popatrzysz dosyć długo, to coś zobaczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Oblicz równanie wykładnicze
Jestem w tym punkcie, mogę podzielić to z mianownika z licznikiem?
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{2x} + 3 ^{2x} }{3 ^{x} \cdot 2 ^{x} } = 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{2x} + 3 ^{2x} }{3 ^{x} \cdot 2 ^{x} } = 2}\)
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Oblicz równanie wykładnicze
Pisz zrozumiale. Ale jeśli pytasz czy możesz to rozdzielić na sumę dwóch ułamków to tak.Roofi10 pisze:Jestem w tym punkcie, mogę podzielić to z mianownika z licznikiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sty 2018, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Oblicz równanie wykładnicze
No ale wciąż nie rozumiem jak to mam rozwiązać \(\displaystyle{ \frac{2^{2x}}{3^{x} \cdot 2^{x} } + \frac{3^{2x}}{3^{x} \cdot 2^{x} } = 2}\)
Tak?
Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Oblicz równanie wykładnicze
Skróć i podstaw \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3} \right) ^x = t}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Oblicz równanie wykładnicze
A jak już się dłuuuugo popatrzy, to się zobaczy, że
\(\displaystyle{ 0=9^x+4^x-2\cdot 6^x=\left(3^x\right)^2-2\cdot 2^x\cdot 3^x+\left(2^x\right)^2=\left(3^x-2^x\right)^2}\)
\(\displaystyle{ 0=9^x+4^x-2\cdot 6^x=\left(3^x\right)^2-2\cdot 2^x\cdot 3^x+\left(2^x\right)^2=\left(3^x-2^x\right)^2}\)