Potęgowanie o wykł. całkowitym

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Potęgowanie o wykł. całkowitym

Post autor: Yella »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam takie coś obliczyć?
np. \(\displaystyle{ 1\frac{1}{4}^{-3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2017, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Potęgowanie o wykł. całkowitym

Post autor: Belf »

\(\displaystyle{ \left( 1 \frac{1}{4} \right)^{-3}= \left( \frac{5}{4} \right) ^{-3}= \left( \frac{4}{5} \right) ^3= \frac{64}{125}}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2017, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Potęgowanie o wykł. całkowitym

Post autor: Yella »

Dzięki!
ODPOWIEDZ