\(\displaystyle{ 5^{logx}-3^{\log x -1}=3^{logx+1} - 5^{log x - 1}}\)
prosze o wskazówki jak rozwiązać to równanie
równanie z logarytmem w potędze
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
równanie z logarytmem w potędze
Dziedzina, podziel przez np. \(\displaystyle{ 5^{\log x}}\) i spróbuj podstawić zmienną pomocniczą.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie z logarytmem w potędze
\(\displaystyle{ 5^{logx}-3^{\log x -1}=3^{logx+1} - 5^{log x - 1}\\
5^{logx}-3^{logx}\cdot \frac{1}{3}=3^{logx}\cdot 3-5^{logx}\cdot \frac{1}{5} \\
logx=t\quad t\in\mathbb{R}\\
5^t-\frac{1}{3}\cdot 3^t=3\cdot 3^t-\frac{1}{5}\cdot 5^t\\
\frac{24}{5}\cdot 5^t=\frac{10}{3}\cdot 3^t\\
...}\)
Dalej mysle dasz rade POZDRO
5^{logx}-3^{logx}\cdot \frac{1}{3}=3^{logx}\cdot 3-5^{logx}\cdot \frac{1}{5} \\
logx=t\quad t\in\mathbb{R}\\
5^t-\frac{1}{3}\cdot 3^t=3\cdot 3^t-\frac{1}{5}\cdot 5^t\\
\frac{24}{5}\cdot 5^t=\frac{10}{3}\cdot 3^t\\
...}\)
Dalej mysle dasz rade POZDRO