Witam, w jaki sposób mogę rozwiązać poniższe równanie? Wiem, że mogę zamienić \(\displaystyle{ 3^{-x}}\) na \(\displaystyle{ \frac{1}{3^x}}\), tylko co potem?
\(\displaystyle{ \frac{3^x+3^{-x}}{3^x-3^{-x}} = 2}\)
Równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 paź 2017, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie wykładnicze
Ostatnio zmieniony 21 paź 2017, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie wykładnicze
\(\displaystyle{ \frac{3^x+3^{-x}}{3^x-3^{-x}} = 2\\
3^x+3^{-x} = 2(3^x-3^{-x})\ /\cdot 3^x\\
3^{2x}+1=2\cdot 3^{2x}-2\\
3^{2x}=3}\)
itd.
JK
3^x+3^{-x} = 2(3^x-3^{-x})\ /\cdot 3^x\\
3^{2x}+1=2\cdot 3^{2x}-2\\
3^{2x}=3}\)
itd.
JK