Rysowanie funkcji

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mateusz18981
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2017, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rysowanie funkcji

Post autor: Mateusz18981 »

Mam pytanie jak narysować funkcję :
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} e ^{x}}\)
szw1710

Re: Rysowanie funkcji

Post autor: szw1710 »

Można narysować wykres funkcji, a nie funkcję. Narysuj wykres funkcji wykładniczej \(\displaystyle{ y=e^x}\) i weź połowę każdego \(\displaystyle{ y}\). Jeśli nie umiesz narysować wykresu, o który proszę, powiększ swoją wiedzę lekturą specjalistycznych podręczników traktujących naukowo temat funkcji wykładniczych.
Mateusz18981
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2017, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: Rysowanie funkcji

Post autor: Mateusz18981 »

Chodziło mi oczywiście o wykres funkcji tylko zastanawiałem sie czy w tym przypadku wartość którą podonszę do potęgi jest wieksza od 1 czy nie. Bo nie wiem ktory przypadek brac pod uwagę.
szw1710

Re: Rysowanie funkcji

Post autor: szw1710 »

A co to jest liczba \(\displaystyle{ e}\) i jaką ma mniej więcej wartość?
Mateusz18981
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2017, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: Rysowanie funkcji

Post autor: Mateusz18981 »

To pewna granica , e ma w przybliżeniu 2,7 . Ale jak korzystam z programów do rysowania wykresów funkcji to \(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} e^{x}}\) jest skierowany w drugą storne niz \(\displaystyle{ y = e^{x}}\)
szw1710

Re: Rysowanie funkcji

Post autor: szw1710 »

No to albo kiepskie te programy, albo kiepski user.
image.png
image.png (13.2 KiB) Przejrzano 927 razy
Mateusz18981
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2017, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rysowanie funkcji

Post autor: Mateusz18981 »

Tak to by sie wszytko zgadzało .
ODPOWIEDZ