\(\displaystyle{ ((x-1)^ \frac{1}{2}+(x+1)^ \frac{1}{2})^2=(x-1)^ \frac{1}{2}^ 2+2[(x-1)^ \frac{1}{2} \cdot (x+1)^ \frac{1}{2}]+(x+1)^ \frac{1}{2} ^ 2=}\)
Dobrze to rozpisałem ?
Wzór skróconego mnożenia z potęgą o wykładniku wymiernym
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Wzór skróconego mnożenia z potęgą o wykładniku wymiernym
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wzór skróconego mnożenia z potęgą o wykładniku wymiernym
A ponieważ mnożenie jest przemienne, więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}2=2\frac{1}{2}=\frac{5}{2}}\)
Baaaardzo ostrożnie z takimi zapisami
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}2=2\frac{1}{2}=\frac{5}{2}}\)
Baaaardzo ostrożnie z takimi zapisami