równanie wykładnicze z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
równanie wykładnicze z parametrem m
Dla jakich wartości parametru m, \(\displaystyle{ m R}\), równanie \(\displaystyle{ 4^{x}+(m-2)*2^{x}+4=0}\) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2007, o 14:29 przez tbarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
równanie wykładnicze z parametrem m
Równianie jest napewno ok??
Czy nie powinno byc\(\displaystyle{ 2^{2x}}\)??
Czy nie powinno byc\(\displaystyle{ 2^{2x}}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
równanie wykładnicze z parametrem m
\(\displaystyle{ 4^{x}+(m-2)*2^{x}+4=0}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x}+(m-2)*2^{x}+4=0}\)
Założenia:
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} < 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}< 0}\)
Liczysz delte bierzesz tylko te m, dla których delta jest większa od 0, podobnie robisz z iksami i część wspólna.
\(\displaystyle{ 2^{2x}+(m-2)*2^{x}+4=0}\)
Założenia:
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} < 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}< 0}\)
Liczysz delte bierzesz tylko te m, dla których delta jest większa od 0, podobnie robisz z iksami i część wspólna.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
równanie wykładnicze z parametrem m
czy to ma byc cos takiego?
\(\displaystyle{ \Delta=(m-2)^{2}-4*2*4=m^{2}-4m-12}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4m-12>0}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=-2}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=6}\)
\(\displaystyle{ m (-\infty,-2)\cup(6,+\infty)}\)
tylko jak to zrobić z iksami?
\(\displaystyle{ \Delta=(m-2)^{2}-4*2*4=m^{2}-4m-12}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4m-12>0}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=-2}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=6}\)
\(\displaystyle{ m (-\infty,-2)\cup(6,+\infty)}\)
tylko jak to zrobić z iksami?
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
równanie wykładnicze z parametrem m
Tak, tylko tam powinno być:
\(\displaystyle{ \Delta = (m - 2)^{2} - 4*1*4}\)
Dołóż do tego jeszcze \(\displaystyle{ \frac{c}{a} < 0}\) i weź część wspólną.
\(\displaystyle{ \Delta = (m - 2)^{2} - 4*1*4}\)
Dołóż do tego jeszcze \(\displaystyle{ \frac{c}{a} < 0}\) i weź część wspólną.