Która liczba jest więkasza ?
\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) czy \(\displaystyle{ 2^{2*\log_{2}5+\log_{0,5}9}}\)
jak uprościć prawą strone? prosze o wskazówki
nierównoś logarytmiczna zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
nierównoś logarytmiczna zadanie
\(\displaystyle{ 2log_2 5+log_{0,5}9=
log_2 25+\frac{log_2 9}{log_2 0,5}=
log_2 25-log_2 9=log_2 \frac{25}{9}\\
\sqrt{8}\qquad 2^{log_2 \frac{25}{9}}\\
\sqrt{8}\qquad \frac{25}{9}\\
\sqrt{8}\qquad \sqrt{\frac{625}{81}}\approx \sqrt{7,7}\\
\sqrt{8}\ >\ \frac{25}{9}}}\)
POZDRO
log_2 25+\frac{log_2 9}{log_2 0,5}=
log_2 25-log_2 9=log_2 \frac{25}{9}\\
\sqrt{8}\qquad 2^{log_2 \frac{25}{9}}\\
\sqrt{8}\qquad \frac{25}{9}\\
\sqrt{8}\qquad \sqrt{\frac{625}{81}}\approx \sqrt{7,7}\\
\sqrt{8}\ >\ \frac{25}{9}}}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 19:30 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.