Nierówność logarytmiczna z ciągiem
-
krotka
- Użytkownik

- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Nierówność wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)+ \log ^2_{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right) + \log ^3_{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right) +... >1}\)
Napisałam załozenie, że \(\displaystyle{ x>-1}\)
Następnie lewa strona to ciag gdzie
\(\displaystyle{ a _{1} = \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)}\)
Oraz
\(\displaystyle{ q= \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)}\).
Następnie wyznaczyłam dla jakiego \(\displaystyle{ q}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \left| q\right|<1}\) i następnie dla takich \(\displaystyle{ x}\) obliczyłam sumę i wszystko wyszło ok. Moje pytanie brzmi: co dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\)? Czyli dla tych które należą do dziedziny ale nie spełniają nierówności
\(\displaystyle{ \left| q\right|<1}\)?
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)+ \log ^2_{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right) + \log ^3_{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right) +... >1}\)
Napisałam załozenie, że \(\displaystyle{ x>-1}\)
Następnie lewa strona to ciag gdzie
\(\displaystyle{ a _{1} = \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)}\)
Oraz
\(\displaystyle{ q= \log _{ \frac{1}{2}} \left( x+1\right)}\).
Następnie wyznaczyłam dla jakiego \(\displaystyle{ q}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \left| q\right|<1}\) i następnie dla takich \(\displaystyle{ x}\) obliczyłam sumę i wszystko wyszło ok. Moje pytanie brzmi: co dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\)? Czyli dla tych które należą do dziedziny ale nie spełniają nierówności
\(\displaystyle{ \left| q\right|<1}\)?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, o 11:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
krotka
- Użytkownik

- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Dziękuję Jak pokazać brak zbieżności?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, o 14:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: zbieżności.
Powód: Poprawa wiadomości: zbieżności.
-
krotka
- Użytkownik

- Posty: 136
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 12 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
A coś kiedyś się o uszy obiło o teorii szeregów...
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Także dla \(\displaystyle{ q \ge 1}\)?a4karo pisze:Szereg nie jest dla nich zbieżny, więc wyrażenie po lewej stronie nie ma sensu
Przecież wtedy dostaje się prawdziwą nierówność: \(\displaystyle{ \infty >1}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
A co znaczy ten magiczny napis? Nieskończoność, którą oznaczasz symbolem \(\displaystyle{ \infty}\) nie jest bytem, to nieskończoność potencjalna, nie może więc być porównywana z czymkolwiek.kerajs pisze:Przecież wtedy dostaje się prawdziwą nierówność: \(\displaystyle{ \infty >1}\)
JK
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Magiczny zapis znaczy:Jan Kraszewski pisze:A co znaczy ten magiczny napis? Nieskończoność, którą oznaczasz symbolem \(\displaystyle{ \infty}\) nie jest bytem, to nieskończoność potencjalna, nie może więc być porównywana z czymkolwiek.kerajs pisze:Przecież wtedy dostaje się prawdziwą nierówność: \(\displaystyle{ \infty >1}\)
JK
Niewyobrażalnie dużo to więcej niż jeden .
To dziwne, skoro coś może być \(\displaystyle{ = \infty}\) to dlaczego nie może być \(\displaystyle{ < \infty}\) .
Cóż, nie pierwszy raz wykazałem się tu ignorancją. Chętnie zobaczę poprawny zapis.
Ale to tylko szczegół właściwego pytania. Dlaczego odrzuca się (dlaczego ,,nie mają sensu') rozwiązania typu:
\(\displaystyle{ 1+1+1+....>1 \\
2+2+2+...>1\\
(k+k+k+....>1) \wedge (k \ge 1)}\)
(Jeśli i te zapisy są niepoprawne to jaki zapis jest poprawny?)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
serious mode=off
Ależ to nie jest prawda, że \(\displaystyle{ 1+1+1+\dots>1}\). Ze wzoru na sume \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\dots=\frac{1}{1-q}}\) wynika, że
\(\displaystyle{ 1+1+1+\dots<1+2+4+8+\dots=\frac{1}{1-2}=-1}\)
serious mode=on
Zabawy z rozbieżnymi szeregami są zawsze niebezpieczne.
Ależ to nie jest prawda, że \(\displaystyle{ 1+1+1+\dots>1}\). Ze wzoru na sume \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\dots=\frac{1}{1-q}}\) wynika, że
\(\displaystyle{ 1+1+1+\dots<1+2+4+8+\dots=\frac{1}{1-2}=-1}\)
serious mode=on
Zabawy z rozbieżnymi szeregami są zawsze niebezpieczne.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
A co to jest "niewyobrażalnie dużo"?kerajs pisze:Magiczny zapis znaczy:
Niewyobrażalnie dużo to więcej niż jeden .
Ależ nie może być. Zapisy "\(\displaystyle{ \mbox{coś}=\infty}\)" NIE OZNACZAJĄ równości dwóch bytów, tylko są wygodnym skrótem dla zapisu pewnych własności.kerajs pisze:To dziwne, skoro coś może być \(\displaystyle{ = \infty}\)
Zapis czego?kerajs pisze: Chętnie zobaczę poprawny zapis.
Oczywiście, że te zapisy są niepoprawne, bo lewe strony tych nierówności nic nie oznaczają. Wytłumaczenie jest proste: wpadasz w pułapkę wielokropka. Wielokropek nie jest symbolem matematycznym i potrafi wpuścić w maliny. Napisz proszę te zapisy bez "kropeczek".kerajs pisze:Ale to tylko szczegół właściwego pytania. Dlaczego odrzuca się (dlaczego ,,nie mają sensu') rozwiązania typu:
\(\displaystyle{ 1+1+1+....>1 \\
2+2+2+...>1\\
(k+k+k+....>1) \wedge (k \ge 1)}\)
(Jeśli i te zapisy są niepoprawne to jaki zapis jest poprawny?)
JK
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Aby nie pogubić wątków ponumeruję je.
1.
Wciąż pozostaje bez odpowiedzi moje pytanie:
Dlaczego odrzucane są rozwiązania przy których lewa strona jest sumą dążącą do nieskończoności ?
2.
3.
4.
5.
Zapis bez ,,kropeczek'
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1>1\\
\sum_{i=1}^{ \infty }2^i>1\\
\lim_{ n\to \infty } 2n>1\\
( \frac{k(1-k ^{ \infty } )}{1-k} >1) \wedge (k \ge 1)}\)
1.
Wciąż pozostaje bez odpowiedzi moje pytanie:
Dlaczego odrzucane są rozwiązania przy których lewa strona jest sumą dążącą do nieskończoności ?
2.
To wygodny synonim nieskończoności.Jan Kraszewski pisze:A co to jest "niewyobrażalnie dużo"?kerajs pisze:Magiczny zapis znaczy:
Niewyobrażalnie dużo to więcej niż jeden .
3.
Czyli podobnie jak w zapisie: \(\displaystyle{ \infty >1}\)Jan Kraszewski pisze:Ależ nie może być. Zapisy "\(\displaystyle{ \mbox{coś}=\infty}\)" NIE OZNACZAJĄ równości dwóch bytów, tylko są wygodnym skrótem dla zapisu pewnych własności.kerajs pisze:To dziwne, skoro coś może być \(\displaystyle{ = \infty}\)
4.
Zapis nierówności \(\displaystyle{ \infty >1}\), który Pan zanegował.Jan Kraszewski pisze:Zapis czego?kerajs pisze: Chętnie zobaczę poprawny zapis.
5.
Jakoś nikt nie neguje takiego zapisu w zbiorach zadań.Jan Kraszewski pisze:Oczywiście, że te zapisy są niepoprawne, bo lewe strony tych nierówności nic nie oznaczają. Wytłumaczenie jest proste: wpadasz w pułapkę wielokropka. Wielokropek nie jest symbolem matematycznym i potrafi wpuścić w maliny. Napisz proszę te zapisy bez "kropeczek".kerajs pisze:Ale to tylko szczegół właściwego pytania. Dlaczego odrzuca się (dlaczego ,,nie mają sensu') rozwiązania typu:
\(\displaystyle{ 1+1+1+....>1 \\
2+2+2+...>1\\
(k+k+k+....>1) \wedge (k \ge 1)}\)
(Jeśli i te zapisy są niepoprawne to jaki zapis jest poprawny?)
Zapis bez ,,kropeczek'
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1>1\\
\sum_{i=1}^{ \infty }2^i>1\\
\lim_{ n\to \infty } 2n>1\\
( \frac{k(1-k ^{ \infty } )}{1-k} >1) \wedge (k \ge 1)}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Żeby używać symboli należy je najpierw zdefiniować.
\(\displaystyle{ a_1+a_2+\dots= \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest szeregiem liczbowym o wyrazach równych \(\displaystyle{ a_n}\). Jednak pojęcia SZEREG i SUMA SZEREGU to dwa osobne pojęcia (oznaczane tym samym symbolem). O ile pierwszy z nich istnieje, to drugi nie musi.
W zapisie \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1>1}\), aby miał jakikolwiek sens, lewa strona musi oznaczać SUMĘ szeregu, a w tym przypadku ta suma nie istnieje.
Często stosowany przy szeregach i granicach zapis \(\displaystyle{ \sum a_n<\infty}\) jest tylko i wyłącznie skrótem myślowym dla stwierdzenia "suma szeregu \(\displaystyle{ a_n}\) istnieje (a tym samym jest skończona)". Podobnie zapis \(\displaystyle{ \lim a_n=\infty}\) oznacza, że wyrazy ciągu stają sie dowolnie duże.
Wyrażenia o których piszesz nie maja zatem sensu, bo lewe strony nie istnieją.
Termin "niewyobrażalnie dużo" jest raczej mało matematyczny, a jeżeli (w co nie wątpię) zetknąłeś się z teorią mnogości to zgodzisz się, że wyobraźnia jest na tyle rozciągliwa, że tego typu "niewyobrażalność" jest w stanie sobie łatwo wyobrazić.
\(\displaystyle{ a_1+a_2+\dots= \sum_{n=1}^\infty a_n}\) jest szeregiem liczbowym o wyrazach równych \(\displaystyle{ a_n}\). Jednak pojęcia SZEREG i SUMA SZEREGU to dwa osobne pojęcia (oznaczane tym samym symbolem). O ile pierwszy z nich istnieje, to drugi nie musi.
W zapisie \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }1>1}\), aby miał jakikolwiek sens, lewa strona musi oznaczać SUMĘ szeregu, a w tym przypadku ta suma nie istnieje.
Często stosowany przy szeregach i granicach zapis \(\displaystyle{ \sum a_n<\infty}\) jest tylko i wyłącznie skrótem myślowym dla stwierdzenia "suma szeregu \(\displaystyle{ a_n}\) istnieje (a tym samym jest skończona)". Podobnie zapis \(\displaystyle{ \lim a_n=\infty}\) oznacza, że wyrazy ciągu stają sie dowolnie duże.
Wyrażenia o których piszesz nie maja zatem sensu, bo lewe strony nie istnieją.
Termin "niewyobrażalnie dużo" jest raczej mało matematyczny, a jeżeli (w co nie wątpię) zetknąłeś się z teorią mnogości to zgodzisz się, że wyobraźnia jest na tyle rozciągliwa, że tego typu "niewyobrażalność" jest w stanie sobie łatwo wyobrazić.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Też jestem ciekawy :
a) czy nierówność jest spełniona gdy ten logarytm jest równy 1 ?
b) .............................................................................................3 ?
itp.
Co do ,,wielokropka" podobno nie jest matematyczny, ale wielokrotnie jest na matmie używany,
a jego interpretacja (może tylko moja) - (tu) lewa strona się nie kończy i jest tam coś (,,pod wielokropkiem") wynikającego z tego co napisaliśmy na jej początku.
a) czy nierówność jest spełniona gdy ten logarytm jest równy 1 ?
b) .............................................................................................3 ?
itp.
Co do ,,wielokropka" podobno nie jest matematyczny, ale wielokrotnie jest na matmie używany,
a jego interpretacja (może tylko moja) - (tu) lewa strona się nie kończy i jest tam coś (,,pod wielokropkiem") wynikającego z tego co napisaliśmy na jej początku.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Odpowiedź już była - wtedy nie ma żadnej nierówności. Bo żeby można było pytać o prawdziwość nierówności, to musisz mieć NAJPIERW dwie dobrze zdefiniowane liczby, a dopiero POTEM możesz zadać pytanie o nierówność pomiędzy nimi. Tutaj pierwszy warunek nie jest spełniony.piasek101 pisze:Też jestem ciekawy :
a) czy nierówność jest spełniona gdy ten logarytm jest równy 1 ?
b) .............................................................................................3 ?
To jest tak, jak pytanie, czy nierówność \(\displaystyle{ \frac{1}{x}>1}\) jest spełniona dla \(\displaystyle{ x=0}\).
Wielokropek jest wygodny dopóki mamy kontrolę nad tym, co naprawdę oznacza (a nie, co nam się wydaje, że oznacza), czyli gdy jesteśmy w stanie na żądanie przedstawić w pełni formalny opis bez kropek (co się kerajsowi nie udało, jak wykazał a4karo). Zwłaszcza ostrożnym trzeba być przy "kropeczkach do nieskończoności", bo nieskończoność potrafi być bardzo podstępna...piasek101 pisze:Co do ,,wielokropka" podobno nie jest matematyczny, ale wielokrotnie jest na matmie używany, a jego interpretacja (może tylko moja) - (tu) lewa strona się nie kończy i jest tam coś (,,pod wielokropkiem") wynikającego z tego co napisaliśmy na jej początku.
Jakiej nieskończoności? Bo są różne...kerajs pisze:To wygodny synonim nieskończoności.Jan Kraszewski pisze:A co to jest "niewyobrażalnie dużo"?
Myślę, że na wszystkie pozostałe wątpliwości kerajsa odpowiada powyższy post a4karo.
JK
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Nierówność logarytmiczna z ciągiem
Czyli problem sprowadzony jest do interpretacji wielokropka - okazuje się, że jest ona różna.
W zadaniu interpretuję go (wraz z resztą lewej strony) jako ,,suma nieskończonego ciągu geometrycznego" - niekoniecznie zbieżnego.
W zadaniu interpretuję go (wraz z resztą lewej strony) jako ,,suma nieskończonego ciągu geometrycznego" - niekoniecznie zbieżnego.