Proszę o pomoc, jak określić znak takiej liczby?
\(\displaystyle{ \log_{0,5}(\log_{3}2)}\)
określ znak liczby (logarytm)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
określ znak liczby (logarytm)
najpierw należy określić liczbę \(\displaystyle{ \log_{3}{2}}\)
liczba ta będzie liczbą oczywiście niewymierną, ale ważne jest to, że większą od 1..
teraz patrzymy na wykres \(\displaystyle{ log_{\frac{1}{2}}{x}}\) i zauważamy że dla każdego x>1 funkcja jest ujemna..
znak tego logarytmu też jest ujemny
liczba ta będzie liczbą oczywiście niewymierną, ale ważne jest to, że większą od 1..
teraz patrzymy na wykres \(\displaystyle{ log_{\frac{1}{2}}{x}}\) i zauważamy że dla każdego x>1 funkcja jest ujemna..
znak tego logarytmu też jest ujemny
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
określ znak liczby (logarytm)
Można sprawdzić to tak:
\(\displaystyle{ log_{0,5}log_{3}2=log_{0,5}\frac{log2}{log3}=\frac{log\frac{log2}{log3}}{log0,5}}\) licznik i mianownik są ujemne czyli cały ułamek jest dodatni.
\(\displaystyle{ log_{0,5}log_{3}2=log_{0,5}\frac{log2}{log3}=\frac{log\frac{log2}{log3}}{log0,5}}\) licznik i mianownik są ujemne czyli cały ułamek jest dodatni.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
określ znak liczby (logarytm)
lol faktycznie \(\displaystyle{ \log_{3}{2}}\) należy do przedziału (0;1).. taka mała pomyłka
znak dodatni
znak dodatni