Cześć, nie do końca zgadza mi się odpowiedź dla tej nierówności:
\(\displaystyle{ 3^{\left| x+1\right| } \le \frac{9^{x}}{3^{\left| x-2\right|+1}}}\)
Przedzial: \(\displaystyle{ \left( - \infty ,-1\right)}\) sprzecznosc
Przedzial: \(\displaystyle{ \left\langle -1,2\right) x\in\left\langle 1, \infty\right)}\)
Przedzial: \(\displaystyle{ \left\langle 2, \infty \right) x\in \left\langle 2, \infty \right)}\) (taka też jest odpowiedź)
Nierówność wykładnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Nierówność wykładnicza
Odpowiedź \(\displaystyle{ x in [2; infty)}\) jest poprawna. Możesz łatwo sprawdzić, że jedynka nie jest poprawnym rozwiązaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 wrz 2015, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
Nierówność wykładnicza
No właśnie...
Jak obliczam sobie nierówność (już po wszystkich przekształceniach, porównuje tylko wykładniki) w drugim przedziale, to mam:
\(\displaystyle{ x+1 \le 2x+(x-2)+1}\)
\(\displaystyle{ -2x \le -2}\)
czyli \(\displaystyle{ x \ge 1}\), i zawiera się w drugim przedziale \(\displaystyle{ \Rightarrow x \in \left\langle 1,2\right)}\) Co robię źle? Bo w tym wypadku ostateczna odpowiedz wychodzi że jest \(\displaystyle{ x>1}\)
@@@
Dobra, chyba znalazłem błąd, wszystko się zgadza już.
Jak obliczam sobie nierówność (już po wszystkich przekształceniach, porównuje tylko wykładniki) w drugim przedziale, to mam:
\(\displaystyle{ x+1 \le 2x+(x-2)+1}\)
\(\displaystyle{ -2x \le -2}\)
czyli \(\displaystyle{ x \ge 1}\), i zawiera się w drugim przedziale \(\displaystyle{ \Rightarrow x \in \left\langle 1,2\right)}\) Co robię źle? Bo w tym wypadku ostateczna odpowiedz wychodzi że jest \(\displaystyle{ x>1}\)
@@@
Dobra, chyba znalazłem błąd, wszystko się zgadza już.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2015, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.