Równanie logarytmiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
Utknąłem na takim przykładzie
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(x+5) - \log_\frac{1}{4}x =2}\)
Co bym nie zrobił to nie wychodzi.Wiem,że jak się odejmuje logarytmy to się je dzieli przez siebie,ale tutaj się równo nie podzieli.Proszę o podpowiedź chociażby.
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(x+5) - \log_\frac{1}{4}x =2}\)
Co bym nie zrobił to nie wychodzi.Wiem,że jak się odejmuje logarytmy to się je dzieli przez siebie,ale tutaj się równo nie podzieli.Proszę o podpowiedź chociażby.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
Czyli
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(5)=2 \ \ ?}\) Chyba coś źle rozumiem,sorry nie czaje. Wychodziłoby na to,że x się skrócą i wychodzę na coś takiego...dziwne...
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(5)=2 \ \ ?}\) Chyba coś źle rozumiem,sorry nie czaje. Wychodziłoby na to,że x się skrócą i wychodzę na coś takiego...dziwne...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
Czyli ?jak je podzielę przez siebie to dostanę 1 i resztę z dzielenia 5. Co mam z tym zrobić? Dziedzina:to
\(\displaystyle{ x>-5 \ \ czyli \ \ x \in \left( -5,+ \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ x>-5 \ \ czyli \ \ x \in \left( -5,+ \infty \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
Dzięki wszystkim za podpowiedzi,ale nadal mi nie wychodzi.... jak podstawiam -4 wychodzi mi
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(5) +1 =2}\)
Pewnie coś źle podstawiam.
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(5) +1 =2}\)
Pewnie coś źle podstawiam.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie logarytmiczne
A jak Ci to wychodzi? Bo wydaje się, że masz spore luki w teorii dotyczącej logarytmów.RobertW pisze:jak podstawiam \(\displaystyle{ -4}\) wychodzi mi
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}(5) +1 =2}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
No dobra zacznijmy od tego jak dokonam takiego dzielenia\(\displaystyle{ \frac{x+5}{x}}\) to otrzymam 1 i resztę z dzielenia 5,więc zapisuje
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}1 +\log_\frac{1}{4}5 =2}\)
Nie wiem nawet czy to jest dobrze,co gorsza nawet jakby nie wiem co dalej.
A to podstawienie to nawet nie wiem skąd mi wyszło,chyba coś pomyliłem.
Ma wyjść 5.
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}1 +\log_\frac{1}{4}5 =2}\)
Nie wiem nawet czy to jest dobrze,co gorsza nawet jakby nie wiem co dalej.
A to podstawienie to nawet nie wiem skąd mi wyszło,chyba coś pomyliłem.
Ma wyjść 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2014, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}1 +\log_\frac{1}{4} \frac{5}{x} =2}\)
Czyli tak?
A dalej co?Zgłupiałem chyba już..... pierwszy logarytm będzie równy \(\displaystyle{ 0}\) i nie wiem co z tym dalej zrobić, dwójkę zapisać jako logarytm o podstawie \(\displaystyle{ \frac14}\) z \(\displaystyle{ \frac14}\) do potęgi drugiej co daje \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) ?
Czyli tak?
A dalej co?Zgłupiałem chyba już..... pierwszy logarytm będzie równy \(\displaystyle{ 0}\) i nie wiem co z tym dalej zrobić, dwójkę zapisać jako logarytm o podstawie \(\displaystyle{ \frac14}\) z \(\displaystyle{ \frac14}\) do potęgi drugiej co daje \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) ?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 13:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Równanie logarytmiczne
Zawsze zaczynasz od dziedziny. Dobrze wyznaczyłeś na początku \(\displaystyle{ x>-5}\), ale jest to dziedzina pierwszego wyrażenia. A masz przecież jeszcze drugie, tj. \(\displaystyle{ \log_\frac{1}{4}x}\). Dlatego chciałem, żebyś podstawił \(\displaystyle{ -4}\) i zauważył, że tego nie da się obliczyć, więc błędnie wyznaczyłeś dziedzinę. Teraz, gdy będziesz miał dziedzinę pierwszego czynnika i drugiego, to bierzesz część wspólną. I dopiero wtedy możesz bawić się w rozwiązywanie równania .