Rozwiąż logarytm

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż logarytm

Post autor: kyos »

\(\displaystyle{ y = \log x}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ y = 10}\), to ile wynosi \(\displaystyle{ x}\)?
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozwiąż logarytm

Post autor: major37 »

Jak to jest naturalny to sto chyba że zapomniałeś napisać podstawy logarytmu
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Rozwiąż logarytm

Post autor: wujomaro »

Zapewne chodzi o logarytm o podstawie \(\displaystyle{ 10}\).
\(\displaystyle{ \log_{10}x=10 \\ \log_{a}b=c \Rightarrow a^{c}=b}\)
Czyli...?
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ