Oblicz Logarytm

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawid161096
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Oblicz Logarytm

Post autor: dawid161096 »

Witam. Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić na tę część zadania?
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}) ^{\frac{1}{2} \log_{3}{5}}}\)
Po przekształceniach doszedłem do:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}) ^{\frac{1}{\log _{5}{ (\sqrt{3} ^{4} ) }}}}\)
Ale nie mam pojęcia co dalej.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz Logarytm

Post autor: anna_ »

Proponuję tak:

\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}) ^{\frac{1}{2} \log_{3}{5}}= 3 ^{\frac{1}{4} \log_{3}{5}}=3 ^{\log_{3}{5^{ \frac{1}{4} }}}=...}\)
dawid161096
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Oblicz Logarytm

Post autor: dawid161096 »

Aż się dziwię, że na to nie wpadłem. Dzięki!
Czyli zostaje mi \(\displaystyle{ 5 ^{ \frac{1}{4} }}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz Logarytm

Post autor: anna_ »

Zgadza się
ODPOWIEDZ