Oblicz:
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2} \right)^{1+\frac{1}{1-\log_{3}{2}}}=}\)
Mi po przekształceniach wychodzi coś takiego, ale dalej nie mogę ruszyć. \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2}\right)^{2-\log_{2}{3}}=}\).
Mógłby to ktoś jakoś etapami rozpisać? Pozdrawiam.
Oblicz: Logarytm
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz: Logarytm
Zajmijmy się wykładnikiem:
\(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{1-\log_{3}{2}}=1 + \frac{1}{\log_{3} 3 -\log_{3}{2}}=1 + \frac{1}{\log_{3}{\frac{3}{2}}=1 + \log_{\frac{3}{2}}{3}}}\)
Teraz już widzisz jaki będzie wynik?
\(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{1-\log_{3}{2}}=1 + \frac{1}{\log_{3} 3 -\log_{3}{2}}=1 + \frac{1}{\log_{3}{\frac{3}{2}}=1 + \log_{\frac{3}{2}}{3}}}\)
Teraz już widzisz jaki będzie wynik?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 22:38 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Oblicz: Logarytm
A skąd wziął się ten \(\displaystyle{ log_{3}{2}}\) zamiast 1 po pierwszym 'równa się'?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz: Logarytm
No nie do końca.
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2} \right)^{1+ \log_{\frac{3}{2}}3}=\frac{3}{2} \cdot \left( \frac{3}{2} \right)^{\log_{\frac{3}{2}}3}=\cdots}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2} \right)^{1+ \log_{\frac{3}{2}}3}=\frac{3}{2} \cdot \left( \frac{3}{2} \right)^{\log_{\frac{3}{2}}3}=\cdots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Oblicz: Logarytm
\(\displaystyle{ 4,5}\)
Ehh, zawsze coś mi nie wychodzi, ale to dopiero początki z logarytmami. No nic, dziękuję za sprowadzenie na dobrą drogę. Pozdrawiam.
-- 4 gru 2012, o 21:41 --
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}) ^{\frac{1}{2} \log_{3}{5}}}\)
Mógłby ktoś mnie naprowadzić jak wykonać tą część przykładu?
Ehh, zawsze coś mi nie wychodzi, ale to dopiero początki z logarytmami. No nic, dziękuję za sprowadzenie na dobrą drogę. Pozdrawiam.
-- 4 gru 2012, o 21:41 --
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}) ^{\frac{1}{2} \log_{3}{5}}}\)
Mógłby ktoś mnie naprowadzić jak wykonać tą część przykładu?