Jak to zapisać?

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Drevis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Jak to zapisać?

Post autor: Drevis »

Witam,
potrzebuję obliczyć

\(\displaystyle{ \log _{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}9}\)

Po przekształceniach wyszło mi \(\displaystyle{ -4}\) tylko nie mogę wymyślić jak to zapisać.

Z wzoru zrobiłem równanie

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3} }{3} \right) ^{x}=9}\)

I jak ma wyglądać dalszy zapis równania?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, o 19:18 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Jak to zapisać?

Post autor: scyth »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 9=3^2}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = 3^{-\frac{1}{2}}}\).
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Jak to zapisać?

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{3}}{3} \right) ^x=9\\ \left( \frac{3^{\frac{1}{2}}}{3^1} \right) ^x=3^2\\ \left( 3^{-\frac{1}{2}} \right) ^x=3^2\\3^{-\frac{1}{2}x}=3^2}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, o 19:32 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Drevis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Jak to zapisać?

Post autor: Drevis »

scyth pisze:Zauważ, że \(\displaystyle{ 9=3^2}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = 3^{-\frac{1}{2}}}\).
No jak to?
\(\displaystyle{ 3^{-\frac{1}{2}}= \left( \sqrt{3}\right) ^{-1} = \frac{1}{ \sqrt{3} }}\)

irena_1, no ale ten x w dalszym ciągu tam jest.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, o 19:54 przez Drevis, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jak to zapisać?

Post autor: bartek118 »

irena_1 pisze:\(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{3}}{3} \right) ^x=9\\ \left( \frac{3^{\frac{1}{2}}}{3^1} \right) ^x=3^2\\ \left( 3^{-\frac{1}{2}} \right) ^x=3^2\\3^{-\frac{1}{2}x}=3^2}\)
No ale stąd masz właśnie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}x = 2}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak to zapisać?

Post autor: wujomaro »

Drevis pisze: No jak to?
\(\displaystyle{ 3^{-\frac{1}{2}}= \left( \sqrt{3}\right) ^{-1} = \frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
No bo:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}}= \frac{1}{\sqrt{3}} \cdot \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } = \frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Pozdrawiam!
Drevis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Jak to zapisać?

Post autor: Drevis »

Rzeczywiście Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ