Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
Dejzula
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrkowice
Post
autor: Dejzula »
Przedstaw w postaci \(\displaystyle{ a ^{m}}\) , gdzie m jest liczba całkowita.
\(\displaystyle{ 32 ^{-2}:\left( 64 ^{3} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{-3} \right)}\)
co zrobic z tym \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jak sobie rozbije 32 i 64 do 2
-
Lbubsazob
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Post
autor: Lbubsazob »
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^{-3}=2^3 \\
32^{-2}=\left( 2^5\right)^{-2} \\
64^3=\left( 2^6\right)^3}\)
-
Dejzula
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrkowice
Post
autor: Dejzula »
dzieki