Działania na potęgach
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Działania na potęgach
Ile liczb całkowitych należy do przedziału \(\displaystyle{ (a;b)}\), jeżeli \(\displaystyle{ a= \left[ \left( -9 \right) ^{10} \right] ^{0,1} ,\ b= \sqrt [6] {99} \cdot \sqrt [3] {99} \cdot \sqrt{99}}\)
W odp. jest zapis, że \(\displaystyle{ a=9}\), wg mnie \(\displaystyle{ a=-9}\)
Jest napisane tam, ze \(\displaystyle{ a=(9 ^{10}) ^{0,1}}\)
Nie rozumiem, dlaczego nagle - znika. Proszę o wytłumaczenie.
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 89}\).
W odp. jest zapis, że \(\displaystyle{ a=9}\), wg mnie \(\displaystyle{ a=-9}\)
Jest napisane tam, ze \(\displaystyle{ a=(9 ^{10}) ^{0,1}}\)
Nie rozumiem, dlaczego nagle - znika. Proszę o wytłumaczenie.
Odpowiedź to \(\displaystyle{ 89}\).
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ (-9)^1^0 > 0}\) oraz \(\displaystyle{ \forall a>0 (\forall x \in \mathbb{R}(a^x >0))}\)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ a=9}\), dlaczego? Bo mamy \(\displaystyle{ (-9)^{10\cdot 0.1} = (-9)^{1} = 9}\)
Bardziej łopatologicznie niż poprzednik.
Bardziej łopatologicznie niż poprzednik.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ (-9)^1 = 9}\) ? Chyba że to miało być wskazanie błędu w rozumowaniu.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Działania na potęgach
No właśnie to samo chciałam napisać. Więc jak z tą -9?
Ja bym to liczyła tak, że \(\displaystyle{ (-9) ^{1} = -9}\)
Ja bym to liczyła tak, że \(\displaystyle{ (-9) ^{1} = -9}\)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 17:44 przez edith1423, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Działania na potęgach
\(\displaystyle{ [(-9)^1^0]^0^,^1=[(-1 \cdot 9)^1^0]^0^,^1=((-1)^1^0 \cdot 9^1^0)^0^,^1 = 1^0^,^1 \cdot 9^1=9}\)edith1423 pisze:No właśnie to samo chciałam napisać. Więc jak z tą -0?
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Działania na potęgach
Hm... Zapis rozumiem, ale nie wiem, z czego wynika to, że muszę w ten sposób liczyć, a nie tak jak chciałam. W sensie, że wymnazam wykładniki, a potem podnoszę \(\displaystyle{ (-9) ^{1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Działania na potęgach
Bo jest takie twierdzenie:edith1423 pisze:Hm... Zapis rozumiem, ale nie wiem, z czego wynika to, że muszę w ten sposób liczyć, a nie tak jak chciałam. W sensie, że wymnazam wykładniki, a potem podnoszę \(\displaystyle{ (-9) ^{1}}\).
Jeśli \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{R_+}}\) oraz \(\displaystyle{ p,r \in \mathbb{R}}\), to \(\displaystyle{ (a^r)^p=a^r^p}\). Ponadto potęga o wykładniku wymiernym (w ogólności, bez sprecyzowania) jest określona dla liczb dodatnich i po prostu czasami to nie zachodzi. Formalny dowód tego nie jest raczej trywialny więc jak masz potęgę o wykładniku wymiernym (nie naturalnym i nie całkowitym) bądź niewymiernym, to po prostu bazuj na tym twierdzeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Działania na potęgach
Pisząc,
miałem na myśli, że podstawa tej potęgi ma być dodatnia, wykładnik oczywiście nie musi być dodatni.*Ponadto potęga o wykładniku wymiernym (w ogólności, bez sprecyzowania) jest określona dla liczb dodatnich i po prostu czasami to nie zachodzi