Dodawanie/odejmowanie logartmów

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamciokk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sie 2011, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dodawanie/odejmowanie logartmów

Post autor: kamciokk »

Mam problem z tym przykładem...

\(\displaystyle{ \log _ {4} 10 - \log _ {4}5 + \log _ {4}8}\)

proszę o wyłtumaczenie mi jak takie przykłady się rozwiązuje bo nie za bardzo rozumiem...
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, o 19:24 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zapis logarytmów powinien wyglądać tak jak poniżej
miodzio1988

Dodawanie/odejmowanie logartmów

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \log_a \tfrac{b}{c} = \log_a b - \log_a c,}\)
ODPOWIEDZ