\(\displaystyle{ f(x)=3 ^{x} \; g(x)=4x+1}\)
Proszę o pomoc gdyż nie bardzo pamiętam jak to zrobić . Ponadto mam odczytać z wykresu rozwiązanie równania f(x)=g(x). Za niecały miesiąc mam poprawkę z matmy a bardzo mi zależy żeby to zrozumieć:)
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
Ostatnio zmieniony 9 sie 2011, o 18:07 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
Podpowiedzi:
Zerknij na wykres funkcji wykładniczej ( twoje f(x)).
Druga g(x) to zwykła funkcja liniowa postaci y=ax+b.
Równanie:
\(\displaystyle{ 3^x=4x+1}\)
Zerknij na wykres funkcji wykładniczej ( twoje f(x)).
Druga g(x) to zwykła funkcja liniowa postaci y=ax+b.
Równanie:
\(\displaystyle{ 3^x=4x+1}\)
Ukryta treść:
- conseil
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 4 razy
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
Najpierw szkicujesz funkcje \(\displaystyle{ y = 3^{x}}\) i \(\displaystyle{ y = 4x+1}\), najlepiej dwie funkcje na jednym wykresie:
Niebieska to \(\displaystyle{ y = 4x + 1}\)
Czerwona to \(\displaystyle{ y = 3^{x}}\)
I teraz patrzysz, gdzie się przecinają. Konkretnie, to dla jakich x. Widzisz, że funkcje przecinają się dla \(\displaystyle{ x = 0}\) i \(\displaystyle{ x = 2}\) i to są twoje rozwiązania. Możesz także zrobić w ten sposób, co pokazał wyżej kolega.
Niebieska to \(\displaystyle{ y = 4x + 1}\)
Czerwona to \(\displaystyle{ y = 3^{x}}\)
I teraz patrzysz, gdzie się przecinają. Konkretnie, to dla jakich x. Widzisz, że funkcje przecinają się dla \(\displaystyle{ x = 0}\) i \(\displaystyle{ x = 2}\) i to są twoje rozwiązania. Możesz także zrobić w ten sposób, co pokazał wyżej kolega.
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
No właśnie zrobiłem początkowo tak jak ty masz to na wykresie ale później przypomniało mi się coś takiego a mianowicie jak przekształcenie (przesunięcie) wykresu funkcji.
Czyli załóżmy np:
g(x)=4x+1 -- naszkicować funkcję dla 4x a później przesunąć ją o jedną jednostkę w górę.
Mam rację że tak też można zrobić?
Czyli załóżmy np:
g(x)=4x+1 -- naszkicować funkcję dla 4x a później przesunąć ją o jedną jednostkę w górę.
Mam rację że tak też można zrobić?
Szkicowanie wykresu funkcji f i g
No przypomniało mi się że tak też ponoć można robić więc wolałem się spytać Za pomoc dziękuję