równość wykładnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równość wykładnicza
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2}+3 } +0,5 \cdot 2 ^{3x+2}=32/ \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2}+3 } \cdot 2+2 ^{3x+2}=64}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2}+4 } + 2 ^{3x+2}=64}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} } \cdot 16+2 ^{3x} \cdot 4=64//16}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} }+2 ^{3x} \cdot 2 ^{-2}=4}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} }+2 ^{3x-2}=4}\)
nie wiem co dalej, proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2}+3 } \cdot 2+2 ^{3x+2}=64}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2}+4 } + 2 ^{3x+2}=64}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} } \cdot 16+2 ^{3x} \cdot 4=64//16}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} }+2 ^{3x} \cdot 2 ^{-2}=4}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x ^{2} }+2 ^{3x-2}=4}\)
nie wiem co dalej, proszę o pomoc
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
równość wykładnicza
No ciężka sprawa. Jedno rozwiązanie można odgadnąć, ale drugi to chyba trzeba będzie numerycznie znaleźć. Chyba, że był błąd drukarski i powinno być \(\displaystyle{ \cdot}\) zamiast \(\displaystyle{ +}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
równość wykładnicza
\(\displaystyle{ 2 ^{ x ^{2}-4} + 2 ^{3x-6} =2 ^{-2}}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{(x-2)(x+2)} + 2 ^{3(x-2)} =2 ^{-2}}\)
Daje to coś ?
\(\displaystyle{ 2 ^{(x-2)(x+2)} + 2 ^{3(x-2)} =2 ^{-2}}\)
Daje to coś ?
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równość wykładnicza
no to jeszcze taki przykład
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{x ^{2}+3x }+ \left( \frac{1}{16} \right) ^{0,25 \left( x+1 \right) \left( x+2 \right) }=2,5}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{x ^{2}+3x }+ \left( \frac{1}{16} \right) ^{0,25 \left( x+1 \right) \left( x+2 \right) }=2,5}\)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, o 22:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równość wykładnicza
no czyli co,
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{x ^{2}+3x }+ \left( \frac{1}{2} \right) ^{ \left( x+1 \right) \left( x+2 \right) }=2,5}\)
??
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{x ^{2}+3x }+ \left( \frac{1}{2} \right) ^{ \left( x+1 \right) \left( x+2 \right) }=2,5}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lip 2011, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
równość wykładnicza
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{x ^{2}+3 } + \left( \frac{1}{2}\right) ^{x ^{2}+3x } \cdot \left( \frac{1}{2}\right) ^{2} = \frac{1}{2} \cdot 5}\)
Coś takiego ?
Coś takiego ?
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, o 22:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równość wykładnicza
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{7} \right) ^{x+2}-8= -7^{2x+5}\\
7^{-x-2}-8= -7^{2x+5}}\)
ktoś ma jakiś pomysł jak dalej ?
7^{-x-2}-8= -7^{2x+5}}\)
ktoś ma jakiś pomysł jak dalej ?
Ostatnio zmieniony 29 lip 2011, o 13:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów. Jedne tagi[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Skalowanie nawiasów. Jedne tagi
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
równość wykładnicza
Typowe podstawienie spróbuj \(\displaystyle{ 7^x=t}\), chociaż ja w tym przypadku podstawiłbym \(\displaystyle{ 7^{x+2}=t}\)
\(\displaystyle{ 7^{-(x+2)}-8=-7\cdot 7^{2(x+2)}}\)
\(\displaystyle{ 7^{-(x+2)}-8=-7\cdot 7^{2(x+2)}}\)
równość wykładnicza
Jest. Jedna z tych liczb jest ujemna, a druga dodatnia. Zgadnij dlaczego tak jest?