Równanie logarytmiczne.
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Równanie logarytmiczne.
Cześć, wyjściowe równanie jest: \(\displaystyle{ x-\log{5}=x\log{5}+2\log{2}-\log{(1+2^{x})}}\) po przekształceniach doszedłem do postaci: \(\displaystyle{ 20 \cdot 5^{x}=10^{x}+2x \cdot 10^{x}}\) i nic już wie widzę. Rozwiązaniem jest liczba 2, która spełnia moją końcową postać. Jak to zadanie doprowadzić do końca? Pozdro
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, o 12:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równanie logarytmiczne.
przepraszam za głupotę, którą napisałem wcześniej
-- 28 lip 2011, o 12:33 --
Należy to sprowadzić do postaci \(\displaystyle{ \log2 ^{x}+\log(1+2^{x})=\log20}\)
-- 28 lip 2011, o 12:33 --
Należy to sprowadzić do postaci \(\displaystyle{ \log2 ^{x}+\log(1+2^{x})=\log20}\)
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Równanie logarytmiczne.
Mógłbyś pokazać wszystkie kroki jak doszedłeś do takiej postaci? Bo mi nie chce wyjść.-- 28 lip 2011, o 12:51 --dobra już mam. Dzięki za pomoc. Pozdro