równianie przez podstawienie
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równianie przez podstawienie
rozwiązać przez podstawienie
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{x ^{2}+x+ \frac{1}{4} } -3 \sqrt[3]{x+0,5}=-1}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{ (x+0,5)^{2} } -3 \sqrt[3]{x+0,5}=-1}\)
\(\displaystyle{ x+0,5=t}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{ t^{2} } -3 \sqrt[3]{t}=-1}\)
jak dalej to pociągnąć ? proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{x ^{2}+x+ \frac{1}{4} } -3 \sqrt[3]{x+0,5}=-1}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{ (x+0,5)^{2} } -3 \sqrt[3]{x+0,5}=-1}\)
\(\displaystyle{ x+0,5=t}\)
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{ t^{2} } -3 \sqrt[3]{t}=-1}\)
jak dalej to pociągnąć ? proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
równianie przez podstawienie
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{ (x+0,5)^{2} } -3 \sqrt[3]{x+0,5}=-1 \\ \\
2 \sqrt[3]{ ( t^{3} )^{2} } -3 \sqrt[3]{ t^{3} }=-1}\)
2 \sqrt[3]{ ( t^{3} )^{2} } -3 \sqrt[3]{ t^{3} }=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równianie przez podstawienie
czyli coś takiego będzie
\(\displaystyle{ 2t^{ \frac{6}{3} }-3t ^{ \frac{3}{3} }=-1}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2}-3t=-1}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2}-3t+1=0}\)
i dalej delta i te sprawy ?
\(\displaystyle{ 2t^{ \frac{6}{3} }-3t ^{ \frac{3}{3} }=-1}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2}-3t=-1}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2}-3t+1=0}\)
i dalej delta i te sprawy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równianie przez podstawienie
dzięki
to jeszcze taki przykład
\(\displaystyle{ \sqrt{2x ^{2}+7x } = 7- \sqrt{2x ^{2}+7x+7 }}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+7x=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t}=7- \sqrt{t+7}}\)
ii ?
to jeszcze taki przykład
\(\displaystyle{ \sqrt{2x ^{2}+7x } = 7- \sqrt{2x ^{2}+7x+7 }}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+7x=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t}=7- \sqrt{t+7}}\)
ii ?
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
równianie przez podstawienie
takie coś jeszcze
\(\displaystyle{ \sqrt{5,5x ^{2}-6,5x+1 }= \sqrt[3]{5,5 ^{2}-6,5x+1 }}\)
\(\displaystyle{ 5,5x ^{2}-6,5x+1=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t}= \sqrt[3]{t}}\)
i teraz jak sprawdzić jakie t spełnia te równanie,
\(\displaystyle{ \sqrt{5,5x ^{2}-6,5x+1 }= \sqrt[3]{5,5 ^{2}-6,5x+1 }}\)
\(\displaystyle{ 5,5x ^{2}-6,5x+1=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t}= \sqrt[3]{t}}\)
i teraz jak sprawdzić jakie t spełnia te równanie,