Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \log_{2}(\log_{3}(\log_{ \sqrt[3]{2}} (x^2-1)))=1}\)
Rozwiązać równanie z potrójnym złożeniem logarytmu.
Rozwiązać równanie z potrójnym złożeniem logarytmu.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 11:34 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Rozwiązać równanie z potrójnym złożeniem logarytmu.
Idziemy od zewnętrznej:
\(\displaystyle{ \log_{3}{(\log_{ \sqrt[3]{2}}{ (x^2-1))}}=2 ^{1}}\)
\(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{2}}{ (x^2-1)}=3 ^{2}}\)
itd
I dziedzinę trzeba wyznaczyć.
\(\displaystyle{ \log_{3}{(\log_{ \sqrt[3]{2}}{ (x^2-1))}}=2 ^{1}}\)
\(\displaystyle{ \log_{ \sqrt[3]{2}}{ (x^2-1)}=3 ^{2}}\)
itd
I dziedzinę trzeba wyznaczyć.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 13:08 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji Latex'a.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji Latex'a.