1) Nie wiem jak wykonać takie zad. Proszę o instrukcję krok po kroku:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 ^{log_{8}5}} =}\)
z góry dzięki!
Równanie logarytmiczne z log w mianowniku
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Równanie logarytmiczne z log w mianowniku
\(\displaystyle{ \frac{1}{2^{log_{8}5}}=2^{-log_{8}5}=2^{-\frac{1}{3}log_{2}5}}\)
Dalej już z górki.
Dalej już z górki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równanie logarytmiczne z log w mianowniku
Lub:
\(\displaystyle{ 2 ^{\log_{8}5} = 5 ^{\log_{8}2}= 5 ^{ \frac{1}{3} }}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{\log_{8}5} = 5 ^{\log_{8}2}= 5 ^{ \frac{1}{3} }}\)