Podaj dziedzine funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Podaj dziedzine funkcji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>0 \\ 2lnx+ln ^{2} x>0\end{cases}}\) część wspólna to dziedzina
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Podaj dziedzine funkcji
ten kwadrat przy logarytmie niemozna przenisc na poczatek jak to jest w definicji logarytmu??
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Podaj dziedzine funkcji
Albo tak:
Albo wyłącz logarytm przed nawias i rozważ dwie sytuacje.bakala12 pisze:Gdyby były problemy z drugą nierównością podstaw \(\displaystyle{ t=lnx}\) i rozwiązuj jak nierówność kwadratową
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Podaj dziedzine funkcji
dlaczego?? rozumiem ze \(\displaystyle{ x>0 x> e^{-2} i x>1}\) ale trzeba znalesc wspolna czesc??
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Podaj dziedzine funkcji
Po pierwsze:
\(\displaystyle{ \frac{1}{e^2}>0}\)
Po drugie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>0 \\ x<\frac{1}{e^2} \\ x>1 \end{cases} \Rightarrow \quad x\in\left(0;\frac{1}{e^2}\right)\cup\left(1;\infty\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{e^2}>0}\)
Po drugie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>0 \\ x<\frac{1}{e^2} \\ x>1 \end{cases} \Rightarrow \quad x\in\left(0;\frac{1}{e^2}\right)\cup\left(1;\infty\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Podaj dziedzine funkcji
\(\displaystyle{ \ln^2{x}+2\ln{x}>0}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}(\ln{x}+2)>0 \quad \Leftrightarrow \quad \ln{x}<-2 \quad \vee \quad \ln{x}>0}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}<-2}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}<\ln{\frac{1}{e^2}} \quad \Leftrightarrow \quad x<\frac{1}{e^2}}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}(\ln{x}+2)>0 \quad \Leftrightarrow \quad \ln{x}<-2 \quad \vee \quad \ln{x}>0}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}<-2}\)
\(\displaystyle{ \ln{x}<\ln{\frac{1}{e^2}} \quad \Leftrightarrow \quad x<\frac{1}{e^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz